Skuggtänk

Kom i samtal om den dolda läroplanen i svenska skolor häromdagen. Helt överens om vad den inrymmer var vi inte, och är fortfarande inte. Någon hävdade till och med att den inte finns, att det bara handlar om olika tolkningar av den öppna läroplanen och formuleringar i styrdokument, någon dold agenda finns inte. Det sker ingen skolning för olika framtidsuppgifter, och den dolda läroplanen anpassas inte efter hur samhällsklimatet ändrar sig. Eftersom den inte finns.

Kom i samband med detta att fundera kring andra dolda agendor och skuggkabinetter i vårt samhälle. Jag undrar hur många som skulle säga som Någon ovan, att de inte finns, det handlar bara om olika synsätt och tolkningar. Det finns inget skuggkabinett, inga dolda agendor, inga hemliga möten eller ljusskygga allianser. Det finns ingen Plan bakom besluten som tas, det är inte så att t ex FRA, Ipred och andra registreringar ingår i något större. Kartläggningen som sker ingår inte i något större.

Sverige är, har varit i somliga aspekter och är fortfarande i andra, ett öppet samhälle, ett samhälle där var och en kan få se handlingar och akter som är självklart hemliga i andra samhällen. Kanske har vi vant oss vid ljuset som spelar över de delar av samhället vi ser framför oss så till den grad att vi tar det för givet? Att det släcks och stängs av här och där gör kanske inte någon egentlig skillnad?

Det är lätt att koka en groda om man vet hur man gör, visste ni det? Stoppar man ner den i hett vatten hoppar den sin väg. Men stoppar man ner den i rumstempererat vatten och höjer temperaturen långsamt och försiktigt sitter den snällt kvar, utan att ana oråd, tills det är försent.

2 tankar om “Skuggtänk

  1. Pingback: Identifiera dig! « You're no different to me

  2. Pingback: tillvänjning « You're no different to me

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s