Marklunds kompisar laddas ner

Marklundskan upplåter idag sin kolumnplats i Expressen som reklampelare för en i kompisgänget, och generös som jag är låter jag dem även få ett par rader här. Marklundskan spottar och fräser om att det skrivs för lite i media om musik, Idol och Melodifestival tar upp hela utrymmet ju, det blir inte plats för annan musik. Marklunds kompisar gick ut hårt och ökade:

För att hitta nya marknader och verkligen få ut sin musik så sålde de in skivan exklusivt – till Coop, ungefär som Eagles gjorde i USA när de sålde in sin platta till Walmart.
Och det här funkade som sagt – tidningarna skrev, tv erbjöd livespelningar och plattan hamnade på topplistan.

Coop? Trodde jag erbjöd samlingskivor i stil med Absolut Elände nr 942, Idol säsong 36 och Glada Bitar med Bo-Stures från Lillestad, men tydligen har de mer att erbjuda. Där ser man. Marklundskan fortsätter sin berättelse:

Topplistan, säger jag, då måste ni ju sälja massvis med skivor!
– Den veckan vi låg på 13 plats sålde vi sammanlagt 379 exemplar, säger han.
Jo, han upprepar antalet. 379 exemplar.
Mer behövs alltså inte för att få en försäljningssuccé i skivbranschen i Sverige, år 2009.
Däremot hände något annat intressant när skivan hamnade på topplistan. Den hittade verkligen sin publik – men inte den som betalade.
Johan surfar runt och visar på ett par, tre olika fildelarsajter. Raskt räknar vi ihop över 80000 illegala nedladdningar av gruppens skiva. 80000!

Hon lyckas, vid det här laget har jag blivit nyfiken nog på hennes polares band för att leta upp dem och lyssna på dem. De är skittråkiga! Lättsmält hissmusik som man glömmer i samma ögonblick som låten är slut. Jag är ledsen, men icke att jag skulle lägga två ören i kors för att köpa den skivan, däremot är jag, fattig som en bonddräng, glad att jag kunde lyssna på den och därför slapp lägga ut pengar på eländet.

Det är 2009 nu, inte 1999, påpekar Marklundskan skarpsinnigt. Det har hon rätt i. Det är en annorlunda värld nu. Vill man sälja skivor så måste man erbjuda något utöver hissmusik, och priset på skivor måste ovillkorligen motsvara vad folk anser innehållet vara värt. Lagar, hot, repressalier och straffskalor skrämmer, men inte tusan främjar det kulturlivet!

Som avslutning bjuder jag Spiritual Beggars på reklamplats, så att ni får veta hur stonerrock kan låta och inte helt tappar tron på genren:

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s