Christermagister skriver om tre terminer. Centerpartiet har tydligen grubblat fram en tanke om att det nog vore en god idé, bravo centerpartiet! Det är givetvis ingen helt okomplicerad fråga, detta, och det kommer att stöta på patrull. Sommarlovet är heligt bland många i Sverige, drömmar om Bullerbyn, myggbett och brunbrända ben, och att skära ner på det kommer inte att gå utan protester.
Men låt oss ändå försöka ta ett steg tillbaka och betrakta situationen. Idag har vi tio veckor sommarlov, en vecka novemberlov, två veckor jullov, en vecka sportlov och en vecka påsklov. Sammanlagt femton veckor lov, således 37 veckor skola. Centerns förslag är, om jag tolkar Christermagister rätt, att antalet veckor ökas till 40, vilket ger tolv veckors lov kvar att fördela. Fyrtio veckor, nio månader, på tre terminer ger det tre månader för varje termin, med lite flexibel anpassning hit eller dit för att anpassa oss till verkligheten. Julen ligger där den ligger, så vi får kanske utgå från den? Idag börjar de flesta jullov omkring den tjugonde december, vad tror ni om att vi tidigarelägger det en aning? Lucia är väl en bra dag att sluta inför jullovet, en veckas ledighet lägger vi till, tre veckors jullov.
Vårterminen börjar idag omkring den åttonde januari, låt oss behålla det. Tre månader framåt befinner vi oss en vecka in i april. Här nere är det vår, nästan sommar då, uppåt i landet är skidsäsongen i full gång. Vad kan passa bättre än ett tre veckors lov då?
Sommarterminen, den nya terminen vi får från centern, börjar direkt efter Valborgsmässoafton. Två månader är nog vad man orkar med så dax på året, det är den sista terminen och avgångsklassernas slutspurt. Sommarlovet börjar helt lämpligt vid midsommar, vi slår ihop två av våra största högtider till en och går sjungande in i högsommaren, och ett härligt fem veckor långt sommarlov!
Höstterminen börjar i augusti, det blir en lång termin, därför sparade jag en lovvecka till uppladdning någonstans när det börjar bli kämpigt, sådär i slutet av oktober ungefär.
Jo, det kan absolut funka, eller vad säger ni?
Dessutom skulle vi lärare bli av med det där långa sommarlovet som sticker så många i ögonen. Givetvis kommer vårt arbete att ändras därefter, de extra timmar och dagar vi lägger på arbetet på kvällar och helger får bli ett minne blott.
Pingback: Pollen och sluttermin « You're no different to me
På universitetet har vi inga lov – bara uppehåll och det är två veckor under julhelgen, då vi många gånger förväntas jobba i mellandagarna om vi har haft examensarbeten. Förutom det har vi fem-sju veckors semester beroende av tjänstebefattning och ålder. Under den tid vi inte har undervisning, sitter vi antingen med examinationer, läser in litteratur eller planerar höstens undervisning.
Men i skolan finns lov, inte för lärarnas skull, utan för barnens. Därför skall vi inte ändra på det som är bara för att många tror att det är för lärarnas skull och att de har det så bra. Och om ni lärare inte
Och just för att det för barnens skull loven finns får det konsekvenser med tanke på att alla föräldrar som måste ta ut sin semester efter när barnen går i skolan måste den övriga arbetsmarknaden följa efter och inrätta sina semesterperioder efter skolans terminer. Annat som måste förändras är evenemang, turistorters öppettider och aktiviteter och deras inkomster, som troligen kommer få ett bortfall då april knappast är en månad då folk åker och turistar. Vi lever i ett kallt land. SL måste ändra på sina tidtabeller mm.
Hela samhället är uppbyggt efter skolans terminer, som det verkar och när man börjar titta på det.
Förslaget är inte genomtänkt och förhastat som vanligt när det kommer från det där hållet.
Tack för din kommentar.
Skolans lov är en historisk anakronism, och ligger där de ligger på grund av bondesamhällets behov av arbetskraft.
Ser du inga problem med att ha tre veckors skollov i april om du sätter det i relation till det övriga samhället, oavsett om det från början kom till på grund av bondesamhällets behov av arbetskraft.
Inte ett dugg mer än att ha tio veckors lov i ett samhälle där de flesta har max fem veckors semester. Det är länge sen vi lämnade bondesamhället bakom oss, och industrisamhället är också historia vid det här laget. Att hålla fast vid gamla modeller bara för att det alltid varit så, utan att ompröva eller ifrågasätta, ställer förr eller senare till brutala problem för samhället i fråga.
Men fundera då på vad som händer när människor vill ha semester i april. För universitet och högskola skulle detta med tre terminer att vi skulle få jobba med examinationer på vår semester – tre veckor i april och fyra veckor på sommaren. Vi måste ju förändra oss efter skolans tre terminer. Och sända ut studenter på VFU på sommaren t.ex. Och hur det skulle gå med turistnäringen och andra företag som måste bli klara med order när folk helt plötsligt skall ha tre veckors semester i april. Hur skall studiemedlen betalas ut och har Sverige råd med det. Och hur blir det med barn i april om de vuxna ändå måste jobba.
Det har ingen betydelse att det kommer ursprungligen från bondesamhället. Titta på det samhälle vi lever i dag och fråga dig om det inte blir problem.
Vissa saker behöver man inte ändra på som de borgerliga ständigt vill göra och experimentera med sånt som skapar mer problem än löser de som finns.
Dessutom behöver både barn och lärare få återhämtningsperioder. Jag jobbar även i juni fram till midsommar med examinationer.
Det är för mycket tok som man håller på med i skolans värld. Detta är ett av dessa tokerier. Lös skolans problem som det ser ut idag, istället för att verka för att skapa flera, som riskerar få problem för hela samhället.
Hur löser man det när föräldrar INTE har semester under industrisemestern? Även om Sverige går på kvartsfart och knappt det under den perioden så finns det människor som jobbar. Hur löser man det med ordrar när det är industrisemester? Sportlov? Novemberlov? Jullov? Det rör sig inte om FLER veckor, det rör sig om ANDRA veckor och jag tror de flesta företagare är kapabla att planera för en situation de är medvetna om kommer att uppstå ett halvår eller mer in i framtiden, och det gäller turistbranschen såväl som tillverkningsbranschen.
Jag har utvecklat det lite mer på min blogg.
Så bra
Pingback: Samtidigt, fast två år senare, på en blogg i närheten « You're no different to me
Pingback: Tre skolterminer | ©lektorio
Pingback: Läsårstider « You're no different to me