Nörden och nördan

Sydsvenskan skriver idag om hur tjejerna tar plats i nördkulturen. Artikeln konstaterar det självklara idag – det är inne att vara nörd:

Under det senaste decenniet kom nörden, geeken, att bli mainstream, till och med hjälte, såväl inom populärkulturens Matrix- och fantasyestetik som genom samhällets teknikutveckling. Geek-glasögon la sig till ro på den stilmedvetnas nästipp och kalenderbitare och specialintresserade kunde utnyttja bloggmediet för att odla mer och frälsa fler

Det är idag inte bara socialt accepterat utan rent av lite chique att vara udda, att gå in i sitt specialintresse och med hull och hår ge sig hän åt det.

För mig är det färdigheter och nyfikenhet, ett angreppssätt. Att man kan begrava sig fullständigt i ett ämne under en tid, bli mycket entusiastisk och verkligen vilja förkovra sig. Det kan vara stickning, konst eller vetenskap, säger Charlotte Frantzdatter Johansen, som förutom handarbete är djupt nedgrävd i isländska handskrifter

Att vara nörd är det nya svart, helt enkelt, och det märks tydligt på att villa-Svensson gått från grillskryt till nördskryt. Medelålders medelklassmän som nått en viss position i samhället där de kan stå stadigt med brett mellan fötterna, puta med pondusmagen och skämta på andras bekostnad i sällskap med likasinnande skryter sig själva som ‘nördar’ och framhåller hur de sannerligen alltid varit speciella. Hur de redan i skolan utmärkte sig med sina specialintressen, sin modellflygplan och sina mekaniska prylar, hur de aldrig riktigt accepterats av etablissemanget och alltid varit rebelliska och gått sin egen väg (Att deras egen väg är bred och vältrampad av många fötter, trygg med höga räcken på sidorna och trevliga rastplatser med god service får man inte nämna). Under många år har de hånfullt skrattat åt nördarna men nu befinner vi oss i en era där det finns en viss status i att vara nörd, så nu vill de ha del av positionen de också.

Och det om något visar mig att det inte alls handlar om att vara nörd, egentligen. Det handlar än en gång om ytan. Att vara framgångsrik, ha position och ett litet charmig specialintresse. Den kvinnliga nörden, framhåller artikeln, har varken finnar eller svårt att finna sig till rätta i sociala sammanhang.

2008 gjorde tidningen Newsweek ett reportage om ”The Nerdette”: ”Möt nördtjejerna. De är smarta, de är teknikkunniga och de är heta. De är alltså inga sociala misfits utan snygga hejarklacksledartyper som även är fast i dataspelsträsket, kan programmera eller älskar fantasy

Kanske är vi faktiskt på väg mot en era där nördarna blir accepterade som de människor de är. Vi lämnar industrialismen och går in i något annat, något ingen av oss riktigt vet vad det är ännu oavsett tankesmedjors förutsägelser och funderingar. Det vore inte dumt om vi ginge mot en era av intellektualism men för dagen får vi nog leva med att nörd är det nya svart, men att de riktiga nördarna, de där tankspridda figurerna med missmatchande kläder, konstiga frisyrer och bristande social förmåga, varken är sociala projekt att rädda eller lustiga kufar att visa upp utan lika mycket människor som alla andra.

En tanke på “Nörden och nördan

  1. Pingback: Nördspaning – år 2012 « You're no different to me

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s