Ol’ Willie

Vi är framme vid Shakespeare. Det betyder att läsåret nästan är slut. Att vi snart står där, vinkar av treorna och önskar dem all lycka i världen!

6 tankar om “Ol’ Willie

 1. Vad gör du med dem? Romeo och Julia? Much Ado?

  Höjdpunkten i min lärargärning var när jag fick åka till Uppsala med ungefär 100 komvuxelever från Östhammar för att titta på Branaghs Hamlet. Två timmar buss, fyra timmar bio och inte en av eleverna som ångrade resan. En kvinna berättade att hon inte hade kunnat sova på hela natten efteråt.
  Det har aldrig gått att återskapa, men jag siktar alltid mot samma grad av världsomvälvning.

  • Det är olika från år till år – om jag gör samma sak varje år blir jag tråkig. I morgon blir det Romeo and Juliet, inte på scen men väl på film. Shakespeare är fantastisk, en favorit, jag älskar hans dramer lika mycket som jag älskar hans poesi och försöker peta in dem lite här och där så ofta det går.

   20 minutes Shakespeare är en favorit som kräver datorer så det räcker till varje elev – de får helt enkelt sju minuter på sig att hitta och skriva ut en dikt av Shakespeare som de tycker om. Inga mer instruktioner än så. Sen får de läsa upp dikterna för varandra i smågrupper och komma överens om vilken de gillar bäst i gruppen, och favoriten presenteras för hela klassen.

   Eftersom de inte får några instruktioner och i princip är hänvisade till Google brukar det bli halsbrytande blandningar och de brukar få fram ett gott urval av hans dikter som man sedan kan jobba vidare med.

 2. Strålande tips det där med 20 minutes Shakespeare! Jag skrev min D-uppsats om sonetterna, men det enda jag brukar göra med dem i skolan är att kontrastera Shall I compare you to a summer’s day… med My mistress’s eyes are nothing like the sun…
  Jag brukar börja med Much ado about nothing, för den bryter ner Shakespearemotståndet. Dels hittar alla något att skratta åt, dels är själva ploten rätt lik det de tittar på på tv.

  • Shakespearemotståndet? Finns det sånt också? Det har jag varit lyckligt förskonad ifrån, tvärtom brukar gamle Will vara mycket uppskattad!

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s