Vem äger orden?

Det jag skriver på nätet, eller i en tidning, eller i en bok, är mina ord. Så länge jag skriver, formulerar, omformulerar och prövar mig fram är de mina ord. De ger uttryck för  mina tankar.

Sen trycker jag publish.

Och vips är orden inte längre mina. Jag är avsändaren, jag är den som tänkt tankarna, men orden är inte längre mina. De lever sitt eget liv, öppet för alla att ta del av. Jag har inte kontroll över om någon citerar, härmar eller förvränger, lika lite som jag har kontroll över hur mina sagda ord återges om någon återberättar dem för någon annan. Jag hoppas att den som för dem vidare anger källan, men säker kan jag aldrig vara. Ännu mer hoppas jag att de inte används för att göra någon illa, och kanske någon gång ibland används för att göra världen lite bättre för någon.

Inom en ännu så länge obestämd framtid kommer jag att berätta en liten historia för er om ett äventyr som några av de ord jag släppt ut i världen hamnat i. Titta in då och då så får ni veta mer.

6 tankar om “Vem äger orden?

  1. Jag tycker det är fascinerande hur medier kan äga en person. Om jag ställer upp på en intervju så tillskriver jag dem rättigheterna till mig på ett sätt, en liten del av mig är sparad i nåt vinstdrivande företag. Det tycker jag är helt fascinerande.

    • Visst är det ett fascinerande perspektiv – samtidigt som du får möjligheten att kommunicera dina tankar till många människor ger du upp möjligheten att påverka hur och vilka delar och i vilken form dessa tankar kommuniceras. Det man vinner har ett pris, och det är viktigt att vi pratar om detta så att så många som möjligt är medvetna om priset.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s