Hyltebruk

Ännu en liten idyllisk ort, den här gången någonstans i Halland, ännu en högstadieskola och ännu en elev som bytt skola efter att ha blivit mobbad utan att få tillräckligt stöd från skolan för att kunna gå kvar. Enligt Hallandsposten håller man varje år en idrottsturnering i skolan, och klasserna klär ut sig enligt olika teman. En niondeklass tyckte att det vore en god idé om flickorna klädde ut sig till horor och pojkarna till hallickar, men, enligt tidningen, detta visste inte skolan om i förväg:

Rektor Leif Åberg ska ha gett föräldern svaret ”eleverna bestämde det över huvudet på oss lärare” och ryckt på axlarna när han sett bilder på de utklädda eleverna, skriver föräldern.

– Det säger ju sig själv att man reagerar på detta, sånt här kan vi inte tillåta. Det här var inget vi visste om innan. Klassföreståndaren fick veta att de skulle klä ut sig till påskkärringar och påskgubbar så det var väl en kupp från elevernas sida, kommenterar Leif Åberg.

Alla elever var inte med på kuppen, en flicka vägrade klä ut sig. Trots att man inte kan tillåta sånt här fick klassen delta i arrangemanget, alla utom den flicka som inte var utklädd. Hon fick nöja sig med att titta på. Aftonbladet skriver också om situationen:

Mobbingen av flickan ska ha blivit värre. Och efter jullovet ville hon inte komma tillbaka till skolan.

Flera kontakter togs mellan hemmet och skolan. Ett möte arrangerades också mellan henne och de flickor som drivit trakasserierna mot henne.

Dock blev det inte bättre och flickan bytte skolan.

Rektor Leif Åberg menar att det är svårt att dra gränsen för var skolans ansvar går.

– Det är ett bekymmer när så mycket sker på Facebook och på andra ställen på nätet, säger han.

Tycker du att du gjort vad du kunnat för att förhindra mobbning?

– Ja, det är min och skolans uppfattning. Men sen får vi se vad Skolinspektionen anser, säger Leif Åberg.

Oavsett vad Skolinspektionen säger måste skolorna och kommunerna, så länge de har ansvaret för skolorna, inse och acceptera att det som händer på Internet påverkar det om händer i skolorna, och tvärtom, och inkludera denna insikt i både strategier och handlingsplaner.

4 tankar om “Hyltebruk

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s