Gåvor och presenter

Gåvor och presenter verkar trevligt, när man tänker på det sådär spontant. I många fall är det trevligt också, ger glädje och nytta och gör livet lite bättre både för mottagaren och givaren.

Men har ni tänkt på hur rysansvärt dyra de kan vara? Inte för givaren, för givaren är priset sällan mer än pengar, men för mottagaren.

Som mottagare hamnar man i underläge, plötsligt står man i skuld till givaren – inte bara tacksamhetsskuld och plikt att visa uppskattning, oavsett hur glad man egentligen blir för gåvan eller inte. Plötsligt är man skyldig att uppmärksamma även givarens högtidsdagar, även om man egentligen inte alls är intresserad av sånt. Om gåvan var stor kan detta hålla i sig en lång period, man kan hamna i en situation där man förväntas visa sin tacksamhet gång på gång, och på ett sätt så att omgivningen görs uppmärksam på hur generös givaren visat sig.

Har man riktig otur visar sig givaren vara av typen som mäter gåvors värde i pengar, och tycker sig ha köpt rätten att avgöra när tacksamhetsskulden är gäldad, oavsett vilken ekonomisk situation mottagaren faktiskt befinner sig i.

En felaktig gåva, en opassande gåva, en för liten gåva eller en för stor gåva, en gåva vid fel tidpunkt eller fel gåva vid rätt tidpunkt kan förstöra en relation. Givaren och mottagaren hamnar i obalans gentemot varandra, och gentemot omgivningen, och gåvan, som sannolikt var avsedd att bringa glädje, orsaker bara förtvivlan.

Så skänk era gåvor med varsamhet och omtanke, och ta emot dem med glädje, men skippa underdånigheten och förpliktelserna. Och vad ni gör, skuldbelägg inte, kräv varken tacksamhet eller pliktgåvor. Sånt kostar mer än det smakar.

4 tankar om “Gåvor och presenter

  1. Tack för att du tar upp det. Jag känner igen det så väl för min mormor ger ofta och gärna presenter, dock av ren omtanke och utan baktanke. Min pojkvän å andra sidan är ovan vid presenter och är inte så förtjust i det. När jag berättar om detta möts jag ofta av oförståelse för hans syn på saken.

    • Det är en hållning som många har svårt att acceptera, det har jag också stött på. Det är lätt att det tas personligt när mottagaren inte genast ger de signaler man som givare tar för självklara.

    • Usch ja – vilket svårt ämne. Jag hade en arbetskamrat som dränkte omgivningen med mer eller mindre välkomna presenter. Det tog aldrig slut och jag kunde inte reda ut mina egna reaktioner.

      • Det kan bli förfärligt jobbigt, för alla parter, och än värre blir det om man inte får prata om att det blir jobbigt för att skona givarens känslor.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s