Hemlig på Facebook

Nämen kära människor, nu får vi ta och reda ut detta en gång för alla. Facebook är, har aldrig varit och kommer aldrig att bli en sida där något man lägger upp, vare sig det gäller bilder, länkar, statusuppdateringar, meddelanden, kommentarer eller något annat, är privat. Expressens upprörda artiklar idag antyder att viss okunskap råder om detta.

Såhär ligger det till:

Allt du skriver i din statusuppdatering, alla bilder du lägger ut, allt du skriver i kommentarer, grupper etc är lika offentligt som om du sagt det, med hög och klangfull stämma, mitt på torget en tidig lördageftermiddag, när stadens alla små skvallertanter också befinner sig där. Det kommer att föras vidare, ryckas ur sitt sammanhang, förvrängas och växa eller krympa helt bortom din kontroll.

Allt. Utan undantag.

Detta gäller på Facebook. Det gäller på Twitter. Det gäller på bilddagboken, Flickr, gamla Lunarstorm, i diskussionsforum och på din blogg. Överallt. Och det är inget att jaga upp sig över, det är ingen skillnad alls mot hur världen alltid varit, och förmodligen alltid kommer att förbli. Den är trevlig på många sätt, men den är inte barnsäkrad och den har sina faror.

Kom bara ihåg den enkla bilden, Internet är torget mitt i stan, en tidig lördagförmiddag med vackert väder och alla stans Krösamajor springande runt, så kan du glatt surfa vidare.

3 tankar om “Hemlig på Facebook

  1. Internet som ett världstorg, där alla är potentiella lyssnare och där allt finns kvar. Det kan var lite svårt att ta till sig när man sitter i hemmets lugna vrå. Men du har helt rätt! Därför bör man ha klart för sig gränsen mellan personlig och privat, skulle jag tro.

    Har inte själv Facebook, men min fru har just upptäckt det. Jag får väl upplysa henne om farorna, kan tänka.

    • Det kan ju det, kanske borde du föreslå din fru att sitta ute på närmaste gågata under en övergångsperiod, så att konceptet blir påtagligare?

  2. Pingback: Nätet – utökad familj? « You're no different to me

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s