Melodifestivalforskning

Jag läser i SvD om hur Sverige åkt ur melodifestivalen, underrubriken på förstasidan fångade mig: ”Inget fiasko alls, tycker melodifestivalforskare” och jag klickar genast upp artikeln. Tänk att det finns någon som faktiskt forskar på melodifestivalfenomenet!

Forskaren i fråga heter Alf Björnberg och är professor i musikvetenskap vid Göteborgs universitet, läser jag. Han skrev en avhandling om just melodifestivalen år 1987 och har fortsatt forska i ämnet, berättar SvD. Mer har inte tidningen att säga om honom, så jag fortsätter till Göteborgs universitets hemsidas artikel om professorn, och där läser jag vad han själv har att säga om sin forskning:

I min doktorsavhandling från 1987, som handlar om musiken i den svenska Melodifestivalen sedan slutet av 1950-talet, undersöker jag hur den breda populärmusiken förändras över tid. Min forskning har därefter främst varit inriktad mot populärmusikanalys, populärmusikhistoria samt olika aspekter av musik och medier, såsom musikvideoanalys och radiomusikhistoria.

För närvarande (2010) arbetar jag med ett forskningsprojekt kring musikteknologins kulturhistoria i Sverige, ett projekt som syftar till att undersöka hur människors musikanvändning, musiklyssnande och föreställningar kring musik har förändrats till följd av musikens teknifiering och medialisering från slutet av 1800-talet fram till idag.

Coolt! Tänk att populärmusik faktiskt tas på så stort allvar. Det gör mig alldeles glad att veta, musik är en sån viktig del i kulturen, och betyder så otroligt mycket för så många människor.

7 tankar om “Melodifestivalforskning

 1. Vad som är facinerande är att någon lägger ner tid på att forska om något så totalt meningslöst och värdelöst.

  Detta är inte min egen åsikt utan allas.

  /Nazgul

  • Kanske borde man forska i varför så många är så noga med att framhålla hur meningslöst detta med melodifestivaler är? Det skulle kunna vara intressant.

 2. Jag tycker att man borde forska i varför man i Sverige tycker att det är så oerhört att vi inte hamnar i final. Vad säger det om vår självbild och syn på omvärlden?
  Själv sätter jag inte en sekund på någon del av melodifestivalen, men av en slump såg jag en del av finalen när Finland vann. Och efter en barndom att se Finland på sista eller nästsista plats var det faktiskt litet trevligt.

  • Av artikeln i tidningen att döma var det ganska ungefär precis det han forskade på, faktiskt. Lite musik, men rätt mycket antropologi.

   Jag brukar glömma bort det, och fattade överhuvudtaget inte att det var någon slags delfinaler som gick här under veckan, men ikväll ser jag och lilla kattan på det (hon var fullkomligt fascinerad av röstningen), och gläds med den unga tyskan som inte riktigt verkar förstå vad som händer, det är ju ett fullkomligt oförargligt arrangemang men så charmerande!

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s