Lekplatsincidenten

På lekplatsen leker fyra unga människor. Nej, låt mig omformulera mig – på lekplatsen sitter en mycket ung människa i rutschkanans nedre del och gråter övergivet. Två något lite äldre står ett par meter därifrån och förklarar för varandra hur de inte alls gjorde just något, absolut inte hårt och hur det under alla omständigheter inte kan ha gjort ont, egentligen, och en fjärde, ytterligare något lite äldre, tar plötsligt initiativet, springer bort mot gungbrädan och ropar åt de andra två att komma med. De skrattar och har synbarligen rätt kul tillsammans.

Den lilla människan sitter kvar och gråter.

Femtonåringen som går förbi på väg hem tvärvänder på klacken, marscherar förbi de tre på gungbrädan och går fram till den lilla. Hon sätter sig på huk framför henne, pratar med henne med vänlig röst, torkar tårarna och tröstar. De tre på gungbrädan tystnar först, och sen börjar den äldste försöka förmå de yngre att gå och be om ursäkt. De vill inte, ingen av dem anser att de gjort något fel när de dängde till den minsta.

Den minsta människan av de fem på lekplatsen reser sig från rutschbanan, femtonåringen borstar av henne och lirkar fram ett litet skratt. Tillsammans går de mot gungbrädan där ursäkterna, trots att de sitter långt inne, ändå kommer. En imponerad röst frågar den lilla om hon är bekant med femtonåringen. Det är hon inte. Femtonåringen stryker henne vänligt över håret, säger hej då, ha det så bra och fortsätter sin promenad hemåt.

Solen sjunker mot horisonten och svalorna skriker på försommarhimlen.

8 tankar om “Lekplatsincidenten

  1. Jag har en sådan fin sjua nu och då har jag tänkt mycket på just det att de flesta av oss har en ljus och en mörk sida. I skolan är det viktigt att försöka skapa en miljö som när den ljusa sidan, men alltför ofta misslyckas vi och det blir tvärtom.
    Det som gör det så svårt är att det nästan alltid uppstår en snöbollseffekt. En vänlighet ger flera osv. Samma sak med påhopp och gliringar.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s