Att byta roll

Det är inte helt fullständigt ovanligt att den som varit den drivande i en mobbingsituation, oavsett om vi talar om barn, vuxna eller ungdomar, raskt anammar offerrollen när situationen vänder – när någon konfronterar personen i fråga, när folk runtomkring plötsligt inte längre svarar på inviterna, kanske rent av tar parti för den utsatte, eller går vidare och lämnar situationen bakom sig. Jag tror faktiskt inte mobbaren gör detta medvetet, kanske är det rent av så att personen redan innan rättfärdigade sitt beteende med att h*n handlade från en underdogposition, eller att det tilltänkta offret tagit för stor plats, och skiftet från mobbare till offerroll sker helt naturligt i detta.

Detta är något man bör vara uppmärksam på om man är den som har till uppgift att reda ut situationen – saker är inte alltid vad de ser ut att vara, eller ens vad de ändå är i den stund man kommer in. Det ligger alltid mer bakom.

2 tankar om “Att byta roll

  1. Vi har någon sorts felaktig uppfattning om att lidande är förädlande. Det är väldigt många mobbade som blir mobbare. Man köper världsbilden – some animals are more equal than others. Enda lärdomen man tar med sig till nästa stadium är att där ska jag banne mig vara ”on top”. Säkert finns det vuxenmobbare som varit mobbade i skolan också.

  2. Helt säkert, för som du säger – i grund och botten handlar det om samma sak. Man har svårt att sätta sig in i den andres känslor, svårt att se saker från något annat håll än sitt eget och ofta svårt med sin egen självbild.

    Det är stora saker att arbeta med, och kräver både tid och kunskap.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s