Farliga djur

Ja, jo, det är ju faktiskt så att vildsvin, hur randiga och svansviftande söta de än är när de är små och hur delikat köttet än smakar, är rätt brutala djur. De är stora, snabba, tunga och intelligenta, och de är fruktansvärt orädda. De kommunicerar med varandra, och samarbetar väl inom flocken. Expressen berättar om hur tre vildsvin har slagit sig ner i Järfälla och oblygt mutar in sitt revir:

De har jagat folk hejvilt, säger Björn Engström, informatör vid polisen i Stockholm, till Expressen.se.

På midsommaraftons kväll fick de boende nog av de närgångna djuren.
– När de började jaga barnen tyckte de att det fick vara nog, säger Björn Engström.

Människor är inga naturliga fiender till vildsvinen, och de har väldigt lite respekt för oss. Visst jagar vi dem och dödar dem ibland, men till vardags utgör vi inget hot. I en artikel i Dalarnas Tidningar i fjol skriver man bland annat om problemen med vildsvin i trafiken och i jordbruket:

Viltstängsel är inte heller någon lösning ur säkerhetssynpunkt. Vildsvinen är svårstoppade. De gräver sig under staketen och plötsligt har du en hel familj med grisar på vägen. Varken stängsel eller siktröjning är någon bra lösning, anser L.O. Johansson.

Veterinärinspektör Jan Danielsson vid Jordbruksverket är mycket bekymrad över vildsvinsstammen explosionsartade tillväxt. Bristen på naturliga fiender innebär att stammen kan fördubblas på mindre än tre år. Djurens bökningar i odlingsmarker och i trädgårdar väcker både ilska och kostar pengar.

Trots alla problem med vildsvin, trots den explosionsartade ökningen och trots att de helt fräckt betraktar våra villaträdgårdar som sina skafferi är det väldigt tyst kring problemen. Om vi jämför med ett annat djur som var i princip utrotad i Sverige men som nu börjar komma tillbaka i mycket blygsam skala – vargen – så har den fått betydligt mer uppmärksamhet, och väcker både skräck och fascination där den då och då skymtar förbi precis i skarven mellan våra världar.

Hur kan det komma sig? Beror det helt enkelt på att medan vargens roll i våra folksagor, både nya och gamla, ofta är den farlige, manipulatören, den grymme, den skoningslöse jägaren, den som är ute efter vårt blod, så är vildsvinets roll…. förekommer de ens? Tamgrisar förekommer, och är ofta tjocka och glada och vänliga och lite dumma, men raggiga vildsvin med stora betar och lynnigt humör är det sämre med.

Jag tror faktiskt det spelar stor roll. Vi behöver helt enkelt uppdatera vår sagoskatt i samma takt som vi uppdaterar vår fauna – fler vargar i skogarna skulle bidra till att hålla vildsvinsstammen i balans, och fler vildsvin i sagorna skulle bidra till att öka människors respekt för och medvetenhet om djuren.

15 tankar om “Farliga djur

 1. Det är en mycket klok och intressant tanke, tycker jag som biolog. Att uppdatera sagorna. Själv är jag mycket tveksam om mina eventuella framtida barn kommer att få lsa ”Rödluvan och vargen” eller se ”Bambi” eftersom båda ger en rätt skev bild av hur det går till i naturen.

  • Visserligen är bilden aningen skev, milt uttryckt, men vore den inte det bleve det naturfilm och ingen saga. Det finns, tror jag, ett värde även i skeva sagor, förutsatt att sagoberättaren är medveten om det skeva och förstår att balansera upp det med samtal om vad sagan egentligen handlade om, och varför uppförde sig djuren inte som djur utan som människor.

 2. Här på Österlen är det allvar. Bönderna slutar odla eftersom svinen bökar upp grödorna innan skörden och det är omöjligt att elektrifiera hela arealen.

  Det är ganska mycket ”Vi eller dom” och toleransen är hårt prövad. För några veckor sedan passerade en flock på 35 djur och då gäller det att inte komma i vägen!

  Men det är ett fascinerande djur – matriarkat är alltid spännande…

  • Naturen är på allvar överallt, vare sig vi vill tro på det eller inte. Svenska bönder har under lång tid varit förskonade från prövningar som t ex vildsvin och har kanske tappat kunskapen om hur man odlar trots att man råkar ha sin odlingsmark inom det område de betraktar som sitt. Att lägga om sitt tänkesätt kostar mer än pengar, men att skjuta av vartenda vildsvin för att kunna fortsätta låtsas att vi har kontrollen och kan göra som vi vill kostar många gånger mer.

   • Jag tror ingen vill ”skjuta av varenda svin” – men nu är det liksom obalans. Svinen är svårjagade och har få naturliga fiender. Dessutom rör de sig över stora ytor och är oförutsägbara-

    • Definitivt obalans är det – och vi har dessutom att göra med stora, respektlösa och intelligenta djur. Jag vet inte, det kanske börjar bli dags att importera vargar för att hålla de imponerande svinen i schack?

 3. Jag är visserligen vego-men vildsvinskött är mycket gott. Och ska man äta kött, varför inte viltkött som är både nyttigt och klimatsmart? Så kan vi göra något av de obalanserat många svinen

  • Det äts en hel del vildsvin, att jaga dem i hägn är en populär nybörjarjakt, att jaga dem när de flyttat ut i det vilda är en nödvändighet.

   Men som Mats skrev, de rör sig över enorma områden, och det går snabbt, att hålla stammen på en nivå som den svenska naturen i sitt nuvarande tillstånd klarar bara med jakt blir nog snudd på omöjligt.

   • Usch – jag märker att ämnet ligger för nära mig. Jag har verkligen ingen distans!

    Den där sortens troféjakt är bara fjollig. Bonden som skyddar sina grödor mot inkräktare för att kunna överleva vintern är ett mer arketypiskt mönster och berör kanske något djupare skikt i det som vi kallar ”att vara människa”?

    Jag hörde på radio om chimpanser som levde i småkrig med sin omgivning. Unghannarna försökte hela tiden utvidga reviret genom att döda ensamma individer från omgivande stammar. En pessimistisk teori som säger att krig är det naturliga tillståndet (Ugh – nu har jag blivit AndersB!)

    • Chimpanser är inte alls så nära släktingar med människan som man trodde i äldre tider, det har visats om och om igen i modernare forskning att det var ett felslut men bilden hänger envist kvar hos många, framförallt hos människor som byggt sin världsbild på den.

     Det är intressant hur du framhåller odlaren som mer arketypisk än jägaren. Trots den senares relativt sett rätt sena inträde på scenen i mänsklighetens historia ändrades hela vårt livsmönster nästan över en natt – vi gick från att följa naturen till en ständig strävan efter förfinade metoder att förmå naturen att följa vår vilja.

    • et är nog mer jag som har lättare att odentifiera mig med bonden än med jägaren – fast revirstriderna kommer vi nog inte undan?

     Det är något rörande och lite sorgligt över den här fasanen – kanske för att det kunde varit du och jag…

    • Vi ser väldigt olika på det här med djur och natur, du och jag, tycks det. Jag förstår inte hur du menar, värmen gör törhända min hjärna trögare än vanligt, på vilket sätt skulle det kunna vara du eller jag?

    • Den gamla diskussionen om huruvida människan är ond eller god, drift eller rationalitet, egoistisk eller social – de valserna brukar inte leda särskilt långt. Naturen är inget facit och kan aldrig legitimera dåligt beteende men jag ser något rörande i att vi människor så ogärna vill kännas vid de här primitiva sidorna hos oss.

     Fasantuppen har antagligen ingen aning om varför den bär sig så löjligt åt – vi människor vill gärna se oss som klokare (och kanske är det) åtminstone inte så länge vi är ohotade…

    • Ah, ja du brukar återvända dit när naturromantiken slår till, det har du rätt i.

     Nej, naturen är varken ond eller god, den moralaspekten är det människoperspektivet som lägger på. Precis på samma sätt som det är i människoperspektivet fasanen kan tyckas löjlig, eller korkad. I själva verket är den ju varken eller, utan gräsklipparen och gräsklipparens rörelsemönster triggar igång dess instinkter och den reagerar utifrån dessa.

     Precis som våra förvärvade instinkter att betrakta det vi tämjt som vårt triggar igång oss när vildsvinens instinkter att betrakta öppna fält som lämpligt ställe att böka runt på rubbat våra invanda rutiner.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s