Monaeffekten

Det kan tyckas se mörkt ut för Mona Sahlin och det rödgröna samarbetet just nu. Utöver den opinionsmätning som publicerades där Sahlin hamnar bland de tre sista pågår, enligt media, en smutskastningskampanj mot henne – ett email som sägs vara skrivet av henne cirkulerar och fnissas åt. Bakom kampanjen ligger, sägs det, en moderat politiker från Gnosjö. Någonstans antyds att det kan vara en reklambyrå som ligger bakom tilltaget. Möjligen är det båda.

I DN uttalar sig socialdemokraternas Ibrahim Baylan i frågan, och förklarar att

förtalskampanjen mot Sahlin ökat i styrka sedan statsråden Mats Odell och Sven Otto Littorin kallat de rödgrönas budgetalternativ för Tobleronepolitik. Han menar att det gav ett sorts grönt ljus till valarbetarna.

Vi får allt fler tecken på att det ökar i spridning. Därför kräver jag nu att den moderata partiledningen agerar och ger en tydlig signal att det inte är acceptabelt att falskeligen sprida uppgifter vars syfte bara är att misskreditera Mona Sahlin, säger han.

Det antyds också lite här och där, som vanligt när det gäller kvinnliga politiker, att det är just könet och inget annat som ligger till grund för kampanjen. Jag är skeptisk, vore det så enkelt skulle t ex även miljöpartiets Maria Wetterstrand mötas av samma misstro, skulle hon inte?

Vara hur det vara vill med den saken, men ett bör man klart för sig: opinionen börjar vända, och Monaeffekten börjar få en annan innebörd. Förtroendet för henne ökar knappast, och hon imponerar inte med sitt sätt att hantera den här krisen heller, men hon börjar få sympatier. Folk börjar tycka synd om henne, och se på henne med mindre fördömande.

Vore socialdemokraterna och de övriga i det rödgröna samarbetet lite strategiska skulle de släppa allt fokus på alliansen som en het potatis och rida på sympativågen nu, passa på tillfället att slå på trumman för den politik man skulle föra om man skulle vinna valet i höst och inget annat. Jag tror inte man kommer att göra det, tyvärr, jag tror man kommer fortsätta på den inslagna linjen och fokusera mer på att anklaga alliansen, och därigenom lyfta fram dem och deras politik än mer, än på att framhålla sig själva.

Det, däremot, är en förlorarstrategi, med eller utan Monaeffekten.

8 tankar om “Monaeffekten

  • Det är möjligt att det är det, och huruvida det var menat som ett skämt eller inte är inte speciellt relevant. Det är mycket som kanske var menat som ett skämt från början som används både för att kränka och för att påverka andra människors anseende i negativ riktning.

 1. Jag tycker Mona Sahlin förtjänar stöd och respekt från sitt parti och respekt från oss andra. Ett klart uppbyte från Göran Persson, dessutom tycker jag det verkar som om hon har demokratiserat partiet – dvs mindre makt hos topparna och mer underifrån.

  Jag hör henne omtalas med förakt ibland och säger alltid ifrån. Mest stöter jag dock på förakt när det handlar om Jan Björklund. Jämt ska man ifrågasätta hans motiv, kalla honom major och förlöjliga honom. Varför är det så svårt att hålla sig till sak?
  Förakt gör mig illa berörd.

  • Men snälla du, under nittiotalet använde hon statens kontokort till att i bankomater ta ut kontanter till sig själv. Sedan parkerade hon vid flera tillfällen på handikapp-plats vid Riksdagshuset. Totalt ådrog hon sig 98 st parkeringsböter. Dessutom var hon mellan 1995 och 2006 inte med i facket. En sosse!

   Att du tycker den människan förtjänar stöd och respekt får mig att undra vad man måste göra för att förlora din respekt?

 2. Tomas, vilken bra fråga! Man måste nog göra en hel del för att förlora min respekt. Det är så lätt att döma, men vi är summan av våra gener, vår uppväxt, våra val och vår miljö. Valen är det vi styr över, men det är mycket av det som påverkar vem vi blir som vi inte styr över. Det finns många exempel på att makt korrumperar och på att en lång tid i en miljö där man behandlas som för mer än andra föder arrogans. Det är möjligt att Mona Sahlin är en av alla som har en släng av det här, men det innebär inte att hon förtjänar vårt förakt.

  Stöd, nota bene, talar jag om när det gäller hennes eget parti.
  De har valt henne till partiledare och då bör de hjälpa henne att göra ett så bra jobb som möjligt och vänta till nästa landsmöte med recensionerna.

  P.S.

  Det Mona Sahlin gjorde på nittiotalet fick hon betala för på nittiotalet.

 3. Pingback: Mosa Mona, Basha Ask … | Sagor från livbåten

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s