Politisk debatt

Plötsligt, utan förvarning, blev jag rasande arg på den politiska debatten. Först blev jag lite överraskad, jag var inte alls beredd på denna ilska, men sen började jag titta på den – vad är det som gör mig arg? Jag fann två saker, som nog egentligen är olika sidor av samma:

Det första är det evinnerliga klagandet på vad som pratas om och vad som inte pratas om. Ni har hört det, inte sant? Trots att X är så viktigt pratar politikerna bara om Y och Inte ett ljud om Z i debatten, trots att det är så viktigt.

Sluta klaga! För upp frågan på agendan själv, prata om det som är viktigt. Om någon tar upp Y så för över samtalet till X, dra in Z i resonemanget också.

Det andra är de aldrig sinande anklagelserna mot politiska motståndare som helt ställer den egna politiken i skuggan.

Att ständigt prata om hur saker och ting inte ska vara, hur illa det är, hur korkade/farliga/olämpliga motståndarna är leder till en fruktansvärt tråkig och väldigt gnällig debatt. Det är inte ett dugg konstigt att unga väljare tappar modet och intresset när politik mer framstår som gnäll än styrande.

Det får vara nog nu. Nog med gnäll och nog med klagan. Om fel saker diskuteras, lyft fram rätt saker. Om motståndarsidan gör något dumt, tala om hur ni ska göra det bättre. Visa att ni har en tanke, och att den håller. Visa att ni har en vision, och att den är värd att kämpa för. Visa vilken väg ni vill gå, tala om varför den är bäst och vart den leder, och gå sen först.

Inspirera. Motivera. Led om ni gör anspråk på ledarpositionen.

4 tankar om “Politisk debatt

 1. Morrica, jag känner som du, men jag tycker nog att det var ännu värre förr. Mer smutskastning, mer förakt, mer oförsonlighet. Mer också av de goda och självuppoffrande mot de onda och själviska, eller de korkade, naiva och förljugna mot de kloka, pragmatiska och framsynta beroende på sida staketet.

  • Intressant att du ser det så.

   Jag tycker det blir värre och värre, framför allt gnället. Jag tror aldrig jag hört så fruktansvärt mycket gnäll som jag hör i denna valrörelse! Känslan som förmedlas är att man har så lite att komma med själv att man hellre låter fokus ligga på meningsmotståndarna och försöker sätta sökarljuset på deras tillkortakommanden, och hoppas vinna sympatier på det viset.

   Det känns inte riktigt sunt med den slags valrörelse. Har vi passerat stadiet politisk smutskastning, som ändå innehåller någon slags aktivt ställningstagande, och gått över till inställsamt skitsnack och skvaller? Vad är det för slags demokrati?

 2. Jo, gnäll var det inte så mycket av förr. Mera direkta personangrepp och fradga i mungiporna.

  Tråkigt också att de röd-gröna måste kompromissa redan innan valet. Det vore mer demokratiskt om alla redogjorde för väljarna vad de vill få ur händer.

 3. Jag saknar fradgan. Det fanns kraft i den, nu är det bara jasså över hela linjen. Hur i hela fridens dagar man ska släpa folk till valurnorna för ett jasså övergår mitt förstånd!

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s