Rödgrön skolpolitik

Från Visby, via Aftonbladet, SvD, DN, sydsvenskan och Expressen når mig nyheten om de Rödgrönas nya hållning i betygsfrågan. SvD citerar från presskonferensen:

En viktig del för mig är utvärderingen, kvaliteten och kunskapskraven i skolan. Lika viktigt är att vi säger nej till sorteringsskolan, säger Mona Sahlin på presskonferensen i Sankt Hans trädgård.

Peter Eriksson, MP:s språkrör, kallar uppgörelsen för en av de viktigaste som som de rödgröna har enats om.

– Fokus om, vi vinner valet i höst, kommer att vara på kvaliteten i skolan. Det alllra viktigaste instrumentet är de skriftliga omdömen från årskurs ett. Konkreta omdömen som talar om hur ditt barn klarar sig, säger han.

Vänsterpartiet har inte ändrat åsikt, men går med på uppgörelsen för att skolan ska känna trygghet med vad som gäller.

Expressen citerar mer om lärartätheten:

De tre partiledarna presenterade sedan flera förslag. Ett handlar om fler lärare.
– Ett av de viktigaste målen är att anställa fler behöriga lärare. Vi måste ha fler, inte färre, lärare i skolan, säger Mona Sahlin.
Konkret vill de öka lärartätheten till 9 lärare per 100 elever.

Där ser man. Inte för att vara besvärlig, men hur har de tänkt sig med finansieringen, tro? Alla kommuner är inte helt glada för ytterligare ökade kostnader för skolan, och kommer sannolikt att sprattla emot allt vad de orkar. Det är lätt att lova när det är valår, men det tycks som en bra början.

18 tankar om “Rödgrön skolpolitik

 1. Ja, det är en bra början. Det är ett sådant där ”löfte” som är svårt att komma undan eftersom det med säkerhet kommer att följas upp. Kanske inser de också snart att det enda sättet att kunna lova sådana saker är att beröva kommunerna en del av sin makt?

   • Nej, det tror inte jag heller. Men vem som än sitter i regeringen måste ju förr eller senare inse att de har tappat kontrollen över en av samhällets viktigaste institutioner och om de bara granskade verksamheten ovanifrån (högsta ledningen) i stället för underifrån (elevernas resultat) så skulle de snabbt se att det inte är hållbart.

   • Jo men, det har Björklund sett till med nya skollagen. Här har man i vissa delar sneddat kommunerna och tar kontrollen över skolorna i lagstiftningen.

    • Det har gång efter annan kommit fram hur hobbypolitiker missköter det uppdrag de har fått i och med att skolan kommunaliserades. Plötsligt konkurrerar utbildning med parkförvaltning, simhall och politikers egna ersättning och förmåner, och skolor är dyra historier. Inte bara lokalerna kostar, lärare, inklusive speciallärare och specialpedagoger, är en tung utgiftspost, för att inte tala om all övrig personal som krävs – skolsköterska, skolserveringspersonal, städpersonal, kanslister, vaktmästare…. listan är lång.

     Så istället för att hatta på med ‘öronmärkta pengar’ och annat, låt någon om vet vad de gör ta ansvar för pengarna. Rätt upp och ner. Kommunerna reder inte ut det.

    • Bra då ber vi politikerna att riva upp kommunallagen och drar in den kommunala självbestämmandet.

     En fråga att skicka till rikspolitikerna i valrörelsen hur tänkt göra med fritidspolitiker som inget kan.

    • Vi kan inte fortsätta som vi håller på idag.

     Vi kan inte ha rektorer som inte ens klarar av att hantera Facebook, som skyller på att ingen gått kursen.

     Vi kan inte ha skolor där det regnar in i klassrummen år efter år.

     Skolor kostar. De kostar en ruskig massa pengar. Hur ska vi annars lösa det, tycker du?

     Lagstiftning och utbildning? Då måste det gå undan, följas upp och det måste finnas konsekvenser när lagarna inte följs och utbildningar prioriteras bort.

 2. Ja, vad ska man säga. Nu är det mindre än 10 procent som skiljer de båda block från varandra i synen på skolan. Undra vad den politiska skiljelinjen ska gå i framtiden när nu V fått backa om betygen. De är väl de största förlorarna i överenskommelsen.

  • Givetvis. Strategi, populism och sökande efter både media och bloggarnas uppmärksamhet. Det är valrörelse, och vi måste förhålla oss till det som sägs och lovas, driva på det vi vill ha genomfört och mota undan det vi ser är fel.

  • Tyvärr inte. Google Translator har stort underhållningsvärde men ger ändå en ungefärlig, om än rätt klumpig, uppfattning om innehållet.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s