Det Gredelina Kuvertet

Det första av Beatrice Asks omtalade gredelina kuvert har skickats. Som avsändare står Aftonbladet, och i mindre text övriga svenska tidningar. Mottagare är en före detta regeringsmedlem.

Om brottet överhuvudtaget begåtts är det så länge sen att det är preskriberat.

Det har inte polisanmälts, överhuvudtaget inte utretts av rättsväsendet i någon mån. Däremot av Aftonbladet. Hur mycket pengar kvinnan fått av dem för detta, om hon fått några, framgår inte.

I detta mycket pedagogiska exempel på de gredelina kuvertens effekt blir det väldigt tydligt att syftet inte överhuvudtaget någonsin varit att beivra brott, utan endast och allenast att hänga ut den misstänkte, icke dömde, icke rannsakade personen.

Vad var det hon sa om saken, justitieministern? ‘Barnen behöver få veta vilken slags människa deras far är’?  Något sånt var det, inte sant? Det verkar ju ha avsedd effekt, det här med gredelina kuvert.

Jag länkar överhuvudtaget inte från detta inlägg. Jag tycker inte om systemet med gredelina kuvert, moralpanik har en bitter eftersmak som jag helst avstår från. Jag tänker inte heller låtsas som att det inte hänt, men jag hoppas det inte blir en vana.

4 tankar om “Det Gredelina Kuvertet

 1. Det är en trist historia det här. Undrar vad det får för konsekvenser? Dels för regeringen, dels för sexköpslagen.

  Det var hur som helst både oklokt och osympatiskt av Littorin att ange barnen som skäl för sin avgång.

  • Det är en mycket trist historia, moralisterna runt om i landet skuttar små sedesamma glädjeskutt och pekar finger.

   Om Littorins agerande har jag ingen åsikt. Jag vet inte vad som är sant och osant i historien, jag vet inte vad som är sant och osant i ‘Annas’ historia heller, men det Aftonbladet gjort, inför öppna ridåer, är snaskigt och moraliserande.

   Det gillar jag inte.

 2. Väldigt sant. Ju äldre jag blir desto sämre gillar jag moraliserande och fördömanden. Riktigt fullt ut kan man aldrig gå i någon annans skor och därför går det inte heller att bedöma vilka valmöjligheter och bevekelsegrunder någon annan har haft.

  Jag har också tänkt en hel del på tredje part. Littorins barn i första hand förstås, men sådant här drabbar många. Alla som står honom nära. Ett högt pris för politiskt engagemang.

  • Det finns något väldigt obehagligt i den moralpanik som tycks ligga precis under ytan, man kan få intrycket av att vi, som samhälle, ställer så fruktansvärt höga krav på medmänniskor att där inte finns plats för att vara mänsklig med allt vad det innebär av styrkor och svagheter längre.

   Det skrämmer mig – hur ser det samhälle ut där vi inte tillåter mindre än perfektion hos andra? Vilka krav ställer det på oss själva? Och vad händer med alla de drifter, önskningar och svagheter vi tvingas gömma undan?

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s