Feminism är viktigt

Isabel Allende höll år 2007 ett charmerande, roligt, allvarligt, angeläget TED talk. Hon berättar om när hon var flaggbärare i Olympiaden, varför hon blev feminist när hon var fem år och varför feminism idag är lika viktig som någonsin:

En gång, när min dotter Paula var omkring 20 år, sa hon till mig att feminism var gammaldags, att jag borde gå vidare. Vi hade ett minnesvärt gräl. Feminism är gammaldags? Ja, för priviligierade kvinnor som min dotter och alla vi som är här idag, men inte för de flesta av våra systrar i resten av världen, som fortfarande tvingas in i barnäktenskap, till prostitution och tvångsarbete. De får barn de inte vill ha eller inte kan ge mat. De har ingen kontroll över sina kroppar eller sina liv. De har ingen utbildning och ingen frihet. De våldtas, misshandlas och dödas ibland utan att någon straffas för det. För många unga västerländska kvinnorna idag är det en förolämpning att bli kallad feminist. Feminism har aldrig varit sexig men låt mig försäkra er att det sällan hindrat mig från att flirta, och jag har sällan lidit brist på män. Feminism är inte död, inte på något vis. Den har utvecklats! Om ni inte tycker om begreppet, ändra det för gudinnas skull! Kalla det Afrodite, eller Venus eller Bimbo eller vad än ni vill. Namnet är inte viktigt, så länge vi förstår vad det handlar om, och stöttar det.

TED talks borde om något förses med en varningsetikett, de är seriöst beroendeframkallande. Allendes tal är knappt tjugo minuter, men mitt råd är att sätta av lite mer tid än så. Risken att man klickar sig vidare till nästa, och nästa, och bara ett till och bara detta också och oh, det är ju bara tio minuter, jag lyssnar på det också…. och så vidare är stor.

Lyssna, och reflektera, man lär sig oändligt mycket!

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s