Hälsokost

Det finns data som tyder på att några koppar kaffe på morgonen kan vara väl så effektivt som de läkemedel som läkemedelsindustrin försökt hitta för att motverka åldersberoende demenssjukdomar, säger Bertil Fredholm, professor i farmakologi vid Karolinska institutet och en av landets främsta experter på koffein.

– Stora befolkningsstudier, där deltagarna följts under lång tid, visar klara belägg för positiva effekter på både Parkinsons sjukdom, alzheimer och typ 2 diabetes.

Det gör detsamma vilken sorts kaffe man dricker, berättar DN, de hälsosamma effekterna är desamma. Och de är viktiga, de här effekterna. Jag hade aldrig hört talas om det ruskiga adenosinet tidigare, men det är något som finns i våra kroppar och trycker ner våra respektive immunförsvar. Forskarna har tittat närmare på saken:

Vad är det då egentligen som händer i kroppen när vi dricker kaffe? Det börjar forskarna nu veta alltmer om.

Koffeinet sätter sig på cellens yta. Där finns också mottagare (receptorer) för ett annat ämne, adenosin, som bildas efter att vi till exempel har arbetat mycket eller fått för litet syre i kroppen. Adenosin är en nedbrytningsprodukt som alltid finns i kroppen, men mängden ökar när kroppens energiproduktion inte hinner med, alltså när vi blir trötta.

Bertil Fredholms forskargrupp har kunnat visa att koffein stimulerar oss genom att det kan sätta sig i vägen för adenosinet på en typ av nervceller i hjärnan som kontrollerar motorik och motivation. Koffeinet kan därmed hämma adenosinets effekter och förhindra att vi känner oss alltför trötta. Koffeinet samverkar dessutom med sådana substanser som påverkar en av hjärnans mest betydesefylla signalsubstanser – dopamin.

Viktiga forskningsrön! Jag tar nog en kopp kaffe till.

9 tankar om “Hälsokost

  1. Det där var i gårdagens SVD och mycket trevlig läsning. Jag älskar min jättebalja morgonkaffe. Rätt svag för rödvin också, Christer även om jag inte precis är rödvinsvänster. 🙂

    Men det finns en djupare lärdom i att så mycket som man skulle akta sig för förr nu är nyttigt (rödvin, choklad, kaffe, sol). Man ska även akta sig för att dra för stora växlar på slik forskning.

    • Jag tänker fortsätta akta mig för solen, den får vara hur nyttig den vill, jag tror inte på att det är meningen att vi ska vara ute mitt i den. Inga djur gör så, då kan det inte vara bra.

  2. Det finns ett egenvärde i att äta gott och må bra också. Om man skulle försöka följa alla kost- och hälsoråd så skulle i alla fall jag antagligen bli så stressad och orolig av forskningens olika resultat att jag skulle ”trilla av pinn” av ren stress!

    • På så vis. Hur känns det? Var det en jobbig omställning? Jag försöker tänka mig hur det skulle kännas och blir rent kallsvettig vid tanken.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s