Mitt sommarlov

Någon såg min mailbox, och noterade att jag har mailat en del jobbrelaterat lite nu och då under sommaren. Detta förvånade någon, och någon frågade lite skämtsamt: ”Men Morrica, har du inte haft något sommarlov?”

Och det har jag ju inte. Eleverna har sommarlov. Själv har jag haft semester lite då och då, och däremellan har jag ägnat mig åt att förbereda det kommande läsåret, att läsa in mig på litteraturen, uppdatera mig på sånt jag inte hinner med att uppdatera mig på under läsåret som forskning och sånt, att följa de politiska debatterna kring skolan och att oroa mig för hur det ska gå med planeten och vädret och klimatet.

Hur har ni haft det i sommar, har ni haft sommarlov?

14 tankar om “Mitt sommarlov

 1. Morrica, jag håller med fullständigt och har också skött min jobbmejl, haft en rad elev och föräldrakontakter och läst upp och in mig på ny ungdomslitteratur. Ändå pratar jag själv om mitt sommarlov. Det borde vi få göra, för vi borde inte behöva försvara oss. Andra kan skämtsamt förklara att det har varit riktigt slappt på jobbet de senaste veckorna. ”Vi har verkligen inte jobbat ihjäl oss”. Det skulle en lärare aldrig kunna.

  • Visst får man prata om sitt sommarlov, om man trivs med begreppet. Kanske är det så att jag känner att jag måste försvara mig, eller åtminstone förklara mig, inför dem som anser att begreppet sommarlov förpliktigar.

   • För mig innebär förberedandet och planerandet inför kommande läsår en del mailande, mailandet i sig är inget självändamål.

    Och återigen känner jag att jag hamnar i en försvarsposition, där jag måste förklara mitt agerande. Jag undrar varför?

 2. Jag hör till dem som har SOMMARLOV eftersom jag vill poängtera att jag gjort min arbetsinsats under året.

  Den här sommaren har jag haft ett stort pedagogiskt projekt i samband med att jag skapat min blogg eftersom varje inlägg har föregåtts av flera dagars studier av artiklar kring organisation och effekterna av olika modeller. Mängder av sol och segling har nog mer direkt positiva effekter på mina fysiklektioner än detta men jag hävdar att det är saker som lärare ska kunna ha med i sin förtroendetid ändå. Vi behöver en skola där lärarna har hög bildningsnivå, inte en där de strömlinjeformat betar av lektioner.

  http://www.facebook.com/group.php?gid=31749080424&ref=mf

  • Jag är imponerad, Jan, själv hinner jag aldrig med att uppdatera mig på forskning och läsa in mig på ny litteratur under läsåret, det får jag spara till sommaren. Jag skulle dessutom bli stressad som en katt på en hett plåttak om jag skulle försöka klämma in all planering på några få dagar innan läsåret kommer igång, men alla har vi olika sätt att arbeta.

   • Jag tar inte ledigt från inhämtande av kunskap. Att diskutera, läsa och samla information inom mina ämnen är en ständig fritidssyssla. Vad som är mest relevant för eleverna ändrar sig alltid och jag behöver interaktionen med eleverna för att skapa lektioner. Samma ämne, men olika undervisning det blir totalt olika.

    För de som inte har plats för en så kunskapsfylld fritid pga småbarn och andra åtaganden känns det som att de ökande kraven hotar kunskapsinhämtande dramatiskt och de kreativa nya blir lidande.

 3. Precis Morrica. Varför ska man behöva förklara sig?
  Jag jobbade som nattportier ett år. Har aldrig jobbat mindre. Vi spelade schack med städpersonalen, badade i poolen, ibland fick jag gå undan och sova en timme för jag hade en bebis hemma och ständig sömnbrist. Av alla de jobb jag har haft är läraryrket det som kräver mest arbetsinsatser och dränerar mest. Det är samtidigt roligt, stimulerande och viktigt, men när energiåtgången under arbetstiden är högre måste batterierna laddas längre.

  Tack för länken Jan. Har förstås gått med. 🙂

  Det kommer att vara starka krafter för semestertjänst nu och det gör mig riktigt arg. Jag är nämligen övertygad om att vi gör ett bättre och mer kreativt jobb med mer frihet. Det är en otäck vandring mot läraren som administratör och kontorist som pågår och vi måste bekämpa den med kraft.

  • Det är ju så med vissa jobb, man har inte så mycket konkret att göra men någon måste finnas där ändå hela tiden för de få tillfällen när behovet uppstår.

   Semestertjänst förstår jag mig inte riktigt på hur de tänkt, faktiskt, men det känns som om någon helt enkelt retar sig på att lärare har större frihet att välja var man arbetar än t ex rörmokare har.

 4. En sommar med mitt 24 sommar universitet.

  Mer flexiblet denna sommar. Inte beroende av att bara hänga över flera böcker utan dialog om innehåll.

  Tack gode Gud för social media, Facebook och Bloggar.

  Här har kunskapen haglat under sommaren med utbyte av åsikter och tankar som ger ny kunskap som man kan dra till en ny nivå – det som brukar kappas kompetens.

  En kunskap du aldrig kan inhämta hur mycket kurser du än går i organiserad form.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s