Valdagen

Snart är vi på väg – båda sönerna ska rösta för första gången i år, i det val som verkar vara det viktigaste någonsin. Det gör mig glad, om ungdomar som går till urnorna för första gången har förberett sig lika väl och är lika insatta känner jag mig lugn.

6 tankar om “Valdagen

 1. Jag har två förståndiga döttrar som röstat för första gången och känner precis som du trygghet med att de röstar för ett bättre Sverige. Inget SD, inget V eller något ännu värre. Förståndiga väljare för en förståndig regering.

  • Vet du, Jan, så länge människor gör val grundade i kunskap snarare än rädsla eller propaganda vore det mig förmätet att ringakta deras val. Även om människor gör val som tycks främmande för mig så är det en del av den demokrati vi har här i Sverige att det är deras rätt att göra det. Vad varje människa röstar på är deras privatsak,och jag avstår helt från att ens antyda något om åt vilket håll mina söner lade sina. De är vuxna män, och gör vuxna val.

   Jag är glad att de röstade, det var stort för mig att gå dit tillsammans med dem, att stå i kön tillsammans med dem och veta att vi lever i ett land där vi har fria val.

   Afghanistan gick till valurnorna igår. Kontrasten gör mig ännu gladare att vi har rätten att tycka ‘fel’, och att uttrycka att vi tycker att någon annans tyckande är fel, här i landet. Den bör vi värna.

   • Det viktigaste är förstås att alla vuxna röstar och vi ska förstås inte föreskriva hur de ska rösta men att vi berättar våra tydligaste ställningstaganden och upprepar argumenten är något annat.

    SD’s förslag om att hjälpa i hemländerna är orealistiskt och deras stora begränsningar i mottagningen av människor som flyr för sina liv är inhumana.

    • Så ska det låta, mycket bättre än att svepande fördöma är att vara konstruktiv i sin kritik och förklara varför du anser att partiers ställningstaganden är fel. Tala gärna om hur du anser att det borde vara istället, så att den du talar med får en annan bild att jämföra sin egen med.

    • Jag tror verkligen starkt på att vi ska arbeta starkt med integrationen och snabba upp vägen till svenska språket och jobben. De här människorna vill ofta otroligt mycket när de kommer hit och de skulle uppskatta mer krav och tydliga program för vad de måste åstadkomma.

     Sverige har utrymme för att ta emot många människor om vi hjälper dem att snabbt börja göra nytta och komma in i svenska samhället. Vi är ett glesbefolkat land som har problem med avfolkning i stora delar.

    • Hur? Det är avgörande – och jag tror att det är dags att ändra attityd. Det handlar mindre om att ‘hjälpa’ och mer om att ‘tillåta’.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s