50 ord om demokrati

Demokrati innebär att folket har beslutanderätt. Att ha beslutanderätt innebär att ha ansvar för att de beslut som tagits genomförs, och att ha ansvar för att ta ansvar för att ett nytt beslut raskt tas när konsekvenserna av det första drabbar någon orimligt hårt. Demokrati innebär fler skyldigheter än rättigheter.

20 tankar om “50 ord om demokrati

    • Jag gick i skolan då vi diskuterade demokratibegreppet utifrån två helt skilda utgångspunkter. Båda startade i demokrati = folkvälde men det synsätt som var hämtat från öst handlade om att vanligt folk skulle lyftas till mycket beslutsmässighet i vardagen medan det i från väst helt handlade om majoritetsbeslut. I diskussionen framkom att vissa typer av rättigheter som yttrandefrihet var så viktiga att inte ens majoritetsbeslut skulle få rucka på dem och diskussionen kunde ibland bli riktigt het om vilka rättigheter som var så grundläggande. Mitt kvarstående intryck är att demokrati är något mer än bara majoritetsbeslut och att det är något som går att förädla och förbättra.

     Den fråga jag framför allt vill lyfta fram är rättigheten till att möta beslut som är begripliga och där man fått hjälp att inhämta tillräcklig kunskap.

 1. Bästa vänner om ni försöker säga att demokrati är konsensus är det en ska.

  Den är snudd på 70-talets stormöten eller som jag själv praktiserat i examineringsprocesser för Utmärkelsen Svensk Kvalitet. Men då krävs stränga regler för hur processen når fram till koncensus.

  Men i den repersentativa demokratin är det majoritetens diktatur som råder. Bara att kolla hur riksdagen fungerar eller årstämman i föreningen ni råkar vara medlem i.

   • Demokratisk i den meningen att alla fått gått till valurnorna eller röstat på årsmötet på dem som bäst är skickade att representera folket eller föreningens medlemmar.

    • Och när väl det valet är gjort, när de som är bäst skickade eller bäst på att marknadsföra sig eller vilka egenskaper och förmågor som nu placerat dem där, har folkets röst fortfarande betydelse då? Innan nästa valrörelse drar igång, vill säga? I mellanperioden, när sjukförsäkringen t ex monteras ner så att människor tar livet av sig i desperation, fungerar demokratin då? Är det ett koncensusbeslut, majoritetsbeslut eller är det ett marknadens beslut?

    • Oops, Morrica.

     Nu kom du in på moraliska dilemman.

     Ska man beskylla dom vi valt för att göra fel i mellan perioden eller speglar det vi valt våra representanter för att genomföra. Svår avvägning.

     Om det blir så desperat, som du säger om sjukvårdsförsäkringen, måste man alltid korra det som gått fel. Men att i samma stund beskylla dem som beslutar på vårt mandat för skyldiga till att människor gör desperata handlingar går inte.

     Desperata handlingar är alltid den enskilda människans utväg när h*n inte orkar eller inte vill se en annan utväg. Man kan aldrig prata någon till rätta. Vill personen inte hjälper inget. Hårt kanske men sant.

    • Plura, ditt moralprat har inget att göra med det vi pratar om. Sjukförsäkringen är ett exempel i den här diskussionen, inte mer än så.

     Du pratar om att ‘man’ måste korrigera det som gått fel. Vem är ‘man’? Vem har ansvaret för att detta görs? Vem tar ansvaret för att detta görs?

    • Oj, trampade jag fel.

     Vad jag försökte säga vara att beslutsfattares beslut i en given situation som senare visar sig felaktiga måste beslutsfattaren ha tillräckligt mod att ändra besluten.

     Och i sjukförsäkringsfallet är det både regeringen och Försäkringskassan.

     Sedan får du nog utveckla det med att det är mitt ”moralprat”.

    • No worries, sånt händer.

     Och om detta mod brister, eller om beslutsfattarna inte uppfattar det som folket uppfattar som ett problem på samma sätt och intresse för att rätta till detta således fattas, så består beslutsfattarens beslut, oavsett konsekvenser och oavsett folkets vilja.

     Så kan man fundera över om det är demokrati eller inte. Det är en rent semantisk fråga, men intressant icke desto mindre.

     Med moralprat syftade jag helt enkelt på det du skrev om individers val etc.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s