Jante, gå i fängelse!

Finn Bengtsson är en moderat riksdagsman. Han har, tillsammans med tre partikamrater, lämnat in en motion om att lagstifta mot Jantelagen. Att denna lag är en litterär skapelse gör den inte mindre verklig, förklarar Bengtsson i Sydsvenskan:

Det här tänkandet är en slags dold diskriminering som vi kan förändra. Många säger att ingen stödjer jantelagen nu för tiden, men jag har hört författare och folk i tv-soffor säga att det är bra att jantelagen håller oss i schack. Så sent som i morse blev jag uppringd av en man som sa ”Finn Bengtsson, vem tror du att du är som lägger fram ett sådant här förslag?” Det om något är väl bevis nog […] jag tycker att det är hemskt tveksamt om ett sådant beteende ska förekomma i ett civiliserat samhälle. Om lagändringen skulle gå igenom skulle det bli tydligt att de som förespråkar jantelagen inte har följt den mentala förändring som resten av folket och politikerna har gått igenom.

Där ser man. Det hade jag faktiskt inte väntat mig.

DN skriver också om motionen.

10 tankar om “Jante, gå i fängelse!

 1. Folk verkar skriva motioner om litet vad som helst. Jag är ingen vän av jantelagen, men den befriar vi oss från genom att vägra följa den och inte hålla upp den som måttstock för andra, inte genom lagstiftning.

  • Visst är det så, den går inte att lagstifta bort. Men om vi inte är medvetna om att den finns är det lätt hänt att vi följer den av slentrian, tradition och ohejdad vana. Kanske är det så att motionen är allvarligt menad, men om inte annat har den för en liten stund påmint oss om att vi bör vara medvetna om vad vi gör, både mot oss själva och varandra.

  • Jante är en formidabel kontrollmekanism, skoningslöst effektiv eftersom den upprätthåller hierarkier och strukturer hårdare än många andra system. Vi börjar prata om segregationen i Sverige nu, öppet och utan att skämmas talar förespråkare om att jo, somliga människor ska vara glada och tacksamma för ett städjobb och inte förhäva sig och drömma om universitet. Det har vi inte gjort tidigare, kanske är det ett tecken på att Jante är på väg att falla undan tillsammans med industrisamhället att vi faktiskt pratar öppet om saken?

 2. Hoppas det är så. Som lärare har man rätt stor möjlighet att bekämpa jante, men jag vet inte hur vanligt det är. En var är lika god som en ann och man ska inte förhäva sig härskar rätt mycket i skolan också. Jag lyfter fram elever för offentligt beröm, men då brukar det handla om sådana som har gjort en stor resa, från ig till vg eller dylikt. Jag läser också ofta elevtexter högt. Det är att bekämpa jante och det skapar ofta litet oro i klassen. Man vill att folk ska veta sin plats. En IG elev skall förbli en IG elev och inte hota världsordningen. 🙂

  • Tyvärr kan Jante också fungera som ett verktyg i klassrummet, och används nog så här och där. Social kontroll är ett ypperligt sätt att hålla en grupp i schack.

   Världsordningar SKA ifrågasättas, ibland bevaras, ibland rubbas och ibland är det nödvändigt att kasta dem helt över ända. Men de ska aldrig någonsin stillatigande accepteras bara för att de är världsordningar.

   Jante måste ifrågasättas och omprövas, genast och hela tiden.

 3. Jag hade aldrig hört om Jantelagen innan jag blev hänvisat till denna bok av min chef.
  Då förstått jag att min chef ville sätta mig på mattan. Det var en ren diskriminering i från henne.

  • Det kan inte vara så att du missförstått din chef en aning? Jag kan inte föreställa mig att man väljer just denna bok om man vill sätta någon på plats, snarare tvärtom – denna bok väljer man till coola, öppna personer med generöst sinnelag och varm humor som kan läsa den och ruska lite på huvudet, men samtidigt se de nycklar som ligger i den till hur man kan tina upp sin omgivning en aning.

   • Innan jag flyttat till Sverige hade jag läst om jantelagen. Jag har aldrig förstått det som någon sorts diskriminering. Tvärtom, jag ser jantelagen som en ren och fin beskrivning av svensk sätt att bete sig… så, som de 11 reglar ska jag bete mig, och på det här sätt vill jag att du bete dig. Och så är det.

    Ge du en komplimang till en svensk de ska bara säga: ”det var inget… du också kan väl göra likadan”… säg du det samma till någon icke-jante person, skall de nog säga: ”tack! det var ju hårt och krävde lite extra job”… vart är diskrimineringen? att tänka alla kan vara lika goda eller att visa upp att man är bättre än de andra?

    • Jantelagen är ju en kulturell sedvänja snarare än en uppsättning lagar eller regler. Samtidigt som den ger vägledning till kulturen begränsar den människors möjligheter att bryta mönster och avvika från normen.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s