Nation Jetlag

Vintertid.

Vi ställer fromt om klockorna och vips har vi en jetlaggad nation. Människokroppen är ett vanestyrt instrument, magen kurrar när det är lunchdags även om vi glömmer titta på klockan, vi börjar gäspa ungefär samma tid varje kväll oavsett om det är vardag eller helg, och när det gått trettiofem minuter av en fyrtiominuterslektion skruvar nästan varenda elev på sig, mentalt ute ur klassrummet och på väg till nästa lektion redan.

Nu har vi en nation lite smått ur fas med sig själv. Inte jättemycket, bara tillräckligt för att uppmärksamheten ska vara lite sämre, reflexerna lite sämre, humöret lite mer irriterat, tålamodet lite kortare. Folk är inte sminkade för att se ut som zombies, det har inget med Halloween att göra. Folk är grå i ansiktet och svarta kring ögonen för att de är jetlaggade. Det är en politisk konsekvens. Det tar minst en vecka innan vi är i fas igen.

I vår gör vi om samma sak igen. Frivilligt.

Va?

Varför? Vi har ägnat oss åt detta experiment i drygt trettio år, finns det siffror på den enormt positiva inverkan detta har på folkhälsan, ekonomin, nationens ställning i världen, något? Någon?

Kom igen, någon måste ha forskat på detta, vad har ni kommit fram till? Om det inte är något himlastormande fantastiskt, och det finns hardcore siffror på det, röstar jag för att vi lägger ner experimentet, nu, genast.

12 tankar om “Nation Jetlag

 1. Forskning kan jag inte bjuda på.

  Men ursprunget var väl att bönderna skulle utnyttja den ljusa delen av dygnet. Det var därför man ställde om klockorna och vips fick man ljusa morgnar. Speciellt viktigt kan jag ana för de kring medelhavet där luman fimpas tidigt på kvällen. Och som sagt, innan vi var med i EU hade vi kortare sommartid. Nu har vi lika lågt som alla andra inom unionen för att kunna hålla de normala tidzonerna lika och inte ställa till med trassel i affärerna och byråkraternas mellanhavanden.

  Men vadå jetlaggad, av en timme hit eller dit? Det påverkar inte mig i varje fall.

  • Jag begriper inte vad bönder har med saken att göra. Varken kreatur eller grödor bryr sig om klockan, och jag tror inte ens moderna bönder bryr sig om att hålla kontorstider.

   Jag tror snarare detta är någon kvarleva från industrialiseringen, en arkaism som återupplivades i ett försök att bevara det gamla, trots att det prövats och underkänts tidigare (av just bönder)

   Jag blir grundligt jetlaggad av en timme.

    • Att helt random utan någon som helst rimlig förklaring annat än möjligen ‘sedvänja’ och att det fyllde en funktion under industrialismen, som var på utdöende redan 1979 när eländet infördes, då ställa om klockorna bara för att känns inget som ett accepterande av detta biologiska faktum.

     Vi är på väg in i ett 24 7 samhälle, där helgdagar och vad som är privat tid och arbetstid blir alltmer flexibelt, men vi som samhälle håller allt mer krampaktigt i våra arkaismer. Gah!

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s