Semesterlov

”Vi befinner oss mitt i höstlovsveckan” inleder Metta Fjelkner, ordföranden i Lärarnas Riksförbund, sin debattartikel i Aftonbladet, men, fortsätter hon lite längre ner

en del familjer nöjer sig inte med att enbart ha sina barn lediga under lov. De önskar ytterligare ledigheter för sina barn. Skälen kan vara många. Ett skäl kan vara att en del charterresor är billigare under tid då eleverna skall vara i skolan.

Detta är problematiskt, inte bara för att eleverna missar undervisning och dynamiken i gruppen rubbas för övriga elever, utan också för att

Respekten för lärarna uppdrag urholkas genom att föräldrar prioriterar sina egna nöjesresor.

I kommentarsfältet nedanför artikeln dominerar den motsatta åsikten. Somliga argumenterar att utlandsresor bara blir ett rikemansnöje om man skulle ta bort möjligheten att vara ledig under skoltid, när resorna är billigare, andra att det inte gör så mycket om eleven missar en vecka eller två, man lär sig ändå så lite i skolan.

Det föreslås också flexibla lov, att eleverna får en lovpott att pytsa ut när det passar just dem, och att skolan då skulle erbjuda undervisningen även under de veckor det är lov. Jag undrar hur man tänkt sig betala för det?

Nåväl. Jag tycker självklart det är tråkigt att föräldrarna säger sig uppleva att barnen lär sig så lite i skolan att det inte märks om de är borta en vecka eller två. Om det nu inte är rönnbär. Å andra sidan borde de kanske uppskatta att undervisningen lagts upp på ett sånt sätt att det finns utrymme för en influensa eller två, eller om man föredrar att satsa på att barnets formidabla gener kommer att hålla det friskt hela året en utlandsresa eller två, utan att barnet halkar ohjälpligen efter.

Men jag funderar på varför så många lärare tycks ta det personligt om elevernas föräldrar väljer att åka iväg en vecka eller två? Känner man sig ratad? Dissad? Ignorerad? Nedvärderad? Obehövd? Ouppskattad? Eller handlar det om något annat?

Jag vet att lärare argumenterar att de får merarbete när eleverna är borta, de förväntas göra extrauppgifter och ta emot och ge återkoppling på dessa när eleven kommer tillbaka, men jag undrar jag – ingår det verkligen i vår arbetsbeskrivning? Många skolor idag har någon slags pedagogiskt nät, tillgängligt från hela Internet, där lärare lägger upp planering och läxor. Internetet finns på de flesta semesterorter, vad hindrar att föräldrarna faktiskt går in där och tittar vad barnet skulle gjort om det varit i skolan? Om barnet ligger efter när det kommer tillbaka, är det inte föräldrarnas ansvar att se till att det kommer ikapp då, när det är de som tagit ansvar för att ta barnet ur skolan för en semesterresa?

Kan det vara så att vi landar i behovet av att faktiskt förtydliga vad som är lärarens ansvar och vad som inte är lärarens ansvar igen? Jag tror det skulle göra mer nytta för respekten för lärarkåren än att klaga över att föräldrar uppför sig respektlöst gentemot sina barns kunskapsutveckling.

Vad tror ni?

6 tankar om “Semesterlov

  1. ”Kan det vara så att vi landar i behovet av att faktiskt förtydliga vad som är lärarens ansvar och vad som inte är lärarens ansvar igen?” Det håller jag definitivt med om. Att åka bort flera veckor, ofta utan att arbeta under tiden, är inte bra för kunskapsutvecklingen, eller betygsunderlaget för den delen. Finns planeringen att tillgå digitalt tycker jag helt klart att läraren uppfyllt sin del av avtalet.

    • Så skönt att höra att jag inte är helt ute och vinglar! Kan det vara så att det vi gör här och nu – faktiskt pratar om saken i klartext, är ett steg mot detta förtydligande?

    • Jodå, jag vinglar ofta, men du har förmodligen helt rätt. Och jag tror det är samma sak med curlinglärare som med andra curlare – det är svårt att påtala effekterna av curlandet, det tas väldigt personligt och individen blir väldigt kränkt.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s