Människor i 24-timmarssamhället

I Aftonbladet beskriver professor Jerker Hetta de konsekvenser som drabbar ungdomars sömn när 24-timmarssamhället krockar med industrialismens sätt att se på tiden och dygnet:

andelen kvällsmänniskor ökat från 25 till 50 procent och vår sovtid krympt rejält. Framförallt bland tonåringar och yngre vuxna där nio av tio numera har sena vanor. Var fjärde svensk sover mindre än sex timmar per natt. Minst sju timmar behövs för att en vuxen kropp ska fungera optimalt. Nio timmar kräver tonåringen för att vakna pigg och glad. Inte konstigt att alla är trötta.

Han har så rätt så i sin analys. Inte ett dugg konstigt!

Däremot håller jag inte alls med om hans lösning på problemet. KBT? Va? Menar han på fullt allvar att vi ska försökta terapeuta oss tillbaka till förfluten tid? Eller är det själva paradigmskiftet vi ska terapeuta oss igenom?

Vet ni, jag tror inte det kommer att fungera i längden. Jag tror vi behöver hitta en annan angreppsvinkel på problemet.

I dag förlägger de flesta skolor undervisningen på ett sätt som är anpassat efter tanken att en stor andel av eleverna skall skolas in i det tidstänkande som behövs för att man skall kunna sköta ett industrijobb. Ändå kommer många av eleverna att befinna sig inom helt andra sfärer i sina respektive framtider.

Mitt förslag är att vi på allvar tar och genomför flexibla skoldagar, med början på gymnasiet. Dela in ungdomarna i morgon- respektive eftermiddags-grupper, utifrån deras egen önskan, istället för i klasser utifrån var de bor, när de råkar söka, skostorlek, längd eller vilka kriterier man nu råkar ha idag. Schemalägg kärnämnena i morgonpass och sena eftermiddagspass, och låt sedan somliga lärare ta hand om morgongrupperna, och somliga (t ex jag) om eftermiddagsgrupperna. I mitten av dagarna placerar man profilämnen, och så har man konferenstid mitt på dagen för kärnämneslärare, på morgon eller eftermiddag för specialämneslärare, och där det passar för hela lärargruppen.

Det är absolut inte en färdigtänkt idé, men jag tror den har potential. Och jag tror faktiskt unga människor skulle må bättre om de fick sova ut om morgnarna.

8 tankar om “Människor i 24-timmarssamhället

 1. Vadå KBT oss tillbaka till de där A-människornas ideal.

  De må gå upp tidigt, men jag som B-människa funkar bäst nu.

  Även när jag gick i skolan hade jag förslag på att det skulle finnas sängar i klassruummet så jag kunde halvsova och lyssna på lektionerna. Men det var inte djävel som lyssnade på det örat.

  Och det verkar fortfarande det idealet som råder fast vi har ett helt annat samhälle än då. Kreativitet görs inte mellan Nine to Five!

 2. KBT handlar väl om att förändra sitt beteende med professionell hjälp. Och det är väl det som menas här. Ungdomarna behöver hjälp att bryta ovanan att vara uppe och surfa eller träffa polare sent på kvällen.

  Men jag tror det blir svårt ändå, för samhället är numera uppbyggt för ett liv på 24/7, och barn och ungdomar förstår inte att prioritera. Det gör nog inte vuxna heller? Och hur skulle man organisera skolan ur lärarnas perspektiv? Historieläraren, som är morgonpigg, får elever som är mogontrötta och börjar senare?

  Flexibel skolstart är nog inte heller så lyckat. Jag har hört det förrut. Men tänk dig dessa ungdomar när det sedan ska ut i arbetslivet. Jag har baske mig inge flextid. Idag öppnade jag stället klockan 6.30 och hur trött jag än var imorse fick jag snällt masa mig dit. Vi måste väl hjälpa barn och ungdomar till bra och hälsosamma vanor. Och att lida av sömnbrist för att man inte har lust att lägga sig, var trött hela dagarna för att man sovit för lite, bli ämlig för att man inte fått tillräckligt med dagsljus etc är väl inte så bra och hälsosamt, tänker jag.

  Eller pratar vi curling här? 😉

  Själv har jag till slut förstått att inte sitta upp till midnatt varje kväll. Min gamla kropp orkar inte. 1988-89 var jag brevbärare och sov ca 5 timmar per natt. Det skulle jag aldrig klara idag. 🙂

  • Ja, Maths, jag tänker på att dessa ungdomar sen ska ut i arbetslivet. Och jag tänker på hur lätt de som börjar jobba kväll ställer om till detta, och hur smidigt de som jobbar natt riktar in sig på den sortens dygnsrytm, och hur elegant de som börjar halv sju om morgnarna faktiskt rättar in sin tillvaro efter detta.

   Oavsett vilket schema de hade i skolan.

   Så jag kan inte riktigt se hur det är ett argument, faktiskt.

   Din slutkläm, däremot, förstår jag. Det är ju så att det man klarar, med ett leende, när man är ung, det klarar man inte alls när man blir gammal. Då gäller det att komma ihåg hur det var att vara ung.

   Hur man skulle organisera skolan ur lärarens perspektiv, jo, ungefär såhär tänkte jag: Kärnämneslärarna arbetar antingen tidiga morgnar, undervisar på morgonen och planerar och konfererar och har sig mitt på dagen, och går sedan hem. Eller så börjar de med planerandet och konfererandet och undervisar sedan på eftermiddagen. Profilämneslärarna, däremot, planerar och konfererar ANTINGEN på morgonen eller på eftermiddagen, vilket som passar dem bäst, och sen undervisar de mitt på dagen. Och sen blir det en trevlig utmaning för schemaläggaren att hitta gemensam konferenstid då alla lärare kan träffas.

   Typ.

   • Jovisst, människan är anpassningsbar. Men jag har aldrig hört att nattjobb skulle vara bra för hälsan. Tvärtom. Så det är inget att så efter.

    Men livet nu känns lite som om man försöker upphäva tyngdlagen och andra naturlagar, inklusive människan som i huvudsak ett daglevande djur. Och jag tror inte man hjälper barn och unga genom att göra någon anpassning i den här frågan. Sömn på natten är fortfarande bäst.

    Gammal och mossig? Ja, kanske. 😉

    • Sömn på natten och lite solljus om dagen, jo, det sägs ju att det är hälsosamt. Men forskningen säger också att generella unga människor mellan tretton och tjugotvå (tror jag det var, jag tar uppgifterna direkt ur huvudet nu och detaljerna kan slira) har en annan dygnsrytm än generella vuxna – de börjar sitt naturliga dygn omkring fyra timmare senare och avslutar det således ungefär samma tidsrymd senare jämfört med vuxna.

     Det finns saker och ting att vinna på att ta forskningen ad notam.

     Förakta inte nattjobb. Realiteten är dels att vi behöver nattjobbarna, och visar detta genom att betala extra för de sena timmarna, och att många inte har något annat alternativ.

    • Jag har också läst om den forskningen. Men frågan är vad dom egentligen har undersökt. Har dom gjort studien på 24/7-generationen, då är ju svaret givet. Eller hur? Då kan man bara konstatera att ungdomarna faktiskt är trötta på morgonen eftersom de inte gått och lagt sig tidigt nog.

     Sedan föraktar jag inte nattjobb. Jag har själv jobbat natt, även om det är länge sedan nu. Men även där har forskningen visat att det finns hälsorisker. Hur man nu ska tolka den forskningen.

     Det där med forskning är intressant. För vad mäter den? Hur används den? För att ta ett tydligt exempel, så är den senaste rapporten om ADHD och gener rena farsen. Christermagister hade ett inlägg om det för en tid sedan. Ett kritiskt sinne är alltid bra att ha. 🙂

    • Tja, Maths, jag vet inte hur det är med dig, själv brukar jag läsa i forskningsrapporten för att få veta vilken metod de använt, vilken urvalsgrupp etc. Det är ofta tämligen givande och man lär sig snabbt att faktiskt förstå vad som sägs där, även om det kan verka som högkvalificierat babbel till en början.

     En intressant fråga i sammanhanget, Maths, är vad som ligger bakom formuleringen ‘tidigt nog’. Du konstaterade ju själv några kommentarer upp att du hade ett helt annat sömnmönster när du var ung, kanske man man tänka sig att det gäller fler människor?

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s