Ett parti kvar på den gamla vägen?

Partiet i fråga är socialdemokraterna, och de håller på att gå under, hävdar Lotta Gröning:

Socialdemokratin är inte bara på dekis, partiet håller på att gå under.

DET FINNS ingen annan väg än att ifrågasätta både ledning och politik. Utmaningen är att partiet blir en kraft för förändring där människor återigen vill delta i arbetet.

Bakgrunden till hennes ord är givetvis krisen i det socialdemokratiska partiet, och hur förtroendet för Sahlin inom partiet sjunker som en sten.

Socialdemokraterna har varit oerhört betydelsefulla i det svenska samhället under i det närmaste hundra år, och deras nuvarande kris återspeglar det paradigmskifte samhället genomgår. Det förhållningssätt och den världsbild som varit framgångsrik har, synbarligen plötsligt, bytts ut mot något helt annat. Fönstren skallrar och väggarna skakar, och den gamla vägen leder plötsligt ingenstans.

Det händer ibland.

Kanske är det som hon skriver, Gröning, kanske är socialdemokratiska partiet på väg att gå under. Det kan vara så att det är för fast förankrat i det förflutna, och inte överlever skiftet. Det kan vara så att det förändras så att vi knappt känner igen det.

Tiderna förändras, precis just nu och vi har förmånen att få uppleva det.

56 tankar om “Ett parti kvar på den gamla vägen?

 1. Mest spännande var väl han Stig-Björn som beskrev ledningens dialog med partiet som att det ”var som att ropa ner in säck potatis”. Valnederlaget har föregåtts av ett omfattande rådslag så att patentförklaringen ”dom lyssnar inte på rörelsen” verkar inte hålla.

  Det känns mer som att folket inte gillar partiet – men den förklaringen var nog svårsmält för bland andra Lotta Gröning.

 2. Gamla organisationer är som kanelbullar. Dom stelnar och spricker sönder innifrån.

  Ett parti som pratar retorik från ett svunnet sextiotal är ohjälpligen på dekis. Industrisamhället, som de byggde sin framgång på, är i dag bara en folkandel på tjugo procent. Så de har i realiteten en för stor andel på tio procent.

  Och i takt med att Stockholm växer minskar sossarnas möjlighet att komma till makten igen om man inte gör en krafig sväng och blir som nya moderaterna. Men det kommer väl inte att hända.

  • Jag såg debatt igår, och log åt det träffande uttrycket ‘att ropa ner i en potatissäck’. Till och med det sarkastiska bildspråket speglar en förgången tid!

   • Jag tror att s har en stabil väljarbas med människor som ser dem som det självklara valet. Sen förlorade de många mittenväljare som ansåg det otänkbart att rösta fram en regering med Ohly. Dessa väljare kan de enkelt få tillbaka.

    Lite kris och panik fram till kongressen men sen kan de gå vidare med måttliga förändringar. Enda skillnad att de kommer ha en tuffare attityd till samarbetspartners.

    • Samma gäller samarbetet med MP. Problemet är dock större. De har ingen stor stabil bas. Stockholm är den avgörande för valutgången och här är sossarna rökta med sin nuvarande idíologi.

     Dessutom är den naturliga basen bara 20 % av befolkningen.

    • ‘Den stora stabila basen’ är nog ungefär vad de själva förlitar sig på också, men jag tror som du, Plura, den är i stadigt krympande, den basen.

    • Många s irriterade sig på mp men det hade räckt att avbryta samarbetet med v för att vinna valet.

     Plura du glömmer attt s skulle kunna vinna Stockholm på egen hand om de bara sa ja till RUT och nej tilll v. De finns många Stockholmare som gärna röstar mer vänster.

    • Jan, du menar alltså att Socialdemokraterna hade suttit som regeringsparti, tillsammans med MP, idag om de bara hade låtit bli att samarbeta med V och sagt ja till RUT? Finns inte en risk att de förlorat ett antal väljare på att säga ja till RUT?

 3. Det här var min bedömning av Stockholm där nettoförtjänsten på att säga ja till RUT hade blivit stor.

  För att få regera Sverige hade dett räckt att säga nej till v! Där spelar RUT mindre roll.

 4. Två fundamenta om Stockholm.

  En rik överklass och en välmående medelklass som inte vill ha höjda fastighetstaxeringar eller förmögenhetsbeskattning. Inse dessa fakta.

  Och arbetarklassen, i traditionell bermärkelse, industriarbetare, är marginaliserad. Den som finns kvar är i kategorin hantverkare som fått konkurrens av yrkeskickliga hantverkar från Polen m fl tidigare öststater i Europa. Hör ständigt slaviska språk när jag vandra i stan.

  Dessutom växer den här staden och kranskommunerna i en takt som gör S och MP politik i dagens tappning omöjlig. Och regionen är knappt en fjärde del av Sveriges befolkning.

  Thats is facts!

  • Ja, det tycks vara Stockholm i ett nötskal. Sakine Madon skriver i Expressen om hur S-eliten blivit en snobbig adel http://www.expressen.se/1.2211536 utan kontakt med den värld människorna de säger sig företräda lever i, samtidigt som partiets retorik och traditionella politik knappast lockar den genomsnittlige stockholmaren. Jag tror hon sätter fingret på partiets problem där.

  • Det finns en stor grupp Stockholmare kvar med tydliga vänstervärderingar och många människor som har mycket svårt att få tag på eget boende. Stockholm var på väg att svänga vänster under förra mandatperioden. Jag föreslår en försiktigare analys av Stockholmarens drivkrafter.

   • Jag förstår inte riktigt om det är så att du menar att denna grupp är tillräckligt stor för att ha kunnat väga över, trots att socialdemokraterna var så oerhört långt ifrån någon form av egen majoritet, ens tillsammans med MP (du angav ju tidigare samarbetet med V som en av de viktigaste faktorerna för förlusten, så jag räknar bort dem här); eller om det är så att du menar att Stockholms opinion har ett sånt genomslag i hela landet att om Stockholm vänder vänsterut vänder hela landet med dem? Och omvänt, antar jag?

   • Jan var hittar du dem. Det är mig veterligen tre centra i Stockholm som är röda. Men deras befolkning är inte tillräcklig för att tippa över till S favör.

    Stockholm är inte längre en arbetarstad. Och läs oxå analysen i SvD idag om samma trend i samtliga tre storstadsregioner. Allt är bort från det som heter industrisamhälle. Befolkningen blir mer välutbilda. Med en välutbilda befolkning försvinner kollektivismen som är grunden för S.

    • Vi ska kanske inte ska leta efter ”röda” centra och titta efter industriarbetare utan undersöka inställningen i nya låglöneyrken.

     Kollektivismen är ett intressant begrepp för många av de väljare s kan vinna tillbaka definierar sig som vänster men avskräcks av begrepp som kollektivism som de inte förknippar med s utan med v.

    • Jan, hela felet är att S hela tankegods bygger på att fördela välfräden. Den finns ingen att fördela den måste växa. Om du drar paralleller till Tony Blair och Labours framgång var att man gjorde sig av med bördan fackföreningen och kollektivismen.

     Samtidigt är S kontext illa rimmande i förhållande till vår sammanfogning med EU. Det går inte att drömma sig tillbaka till det Sverige vi hade innan 1995.

    • Vi är tillbaka i finansieringen igen – kraftfull offentlig sektor kostar pengar, kraftfulla sociala skyddsnät, en välfärd att fördela, sånt kostar stora pengar. För att finansiera detta måste man höja skatter.

     Därtill kommer, som Plura nämner, att vi är en del av EUs gungande ekonomi, så omfördelning av välfärd handlar inte bara om Sveriges interna affärer längre. Jag undrar om de här mittvinglarna som identifierar sig som vänster är med på att höja sin skatt för att det skall gå att faktiskt föra en dylik politik? Om inte skulle jag gärna vilja höra hur de anser att man ska finansiera kalaset?

    • Jag definierar mig inte själv som vänster utan bara mitten utan att vingla. Jag tror att solidariteten möter en gräns där det inte finns några effektiva metoder att göra mer Robin Hood.

     Ja, den grupp jag talar om kan absolut tänka sig högre skatter och argumenterar emot när jag påpekar att det kan vara kontraproduktivt.

    • Det förstår jag. Men vad dom inte begriper är att mer pengar är att slänga fotogen på brasan.

     Eller för att säga som Marcus Wallenberg jr eller allmänt kallad Dodde, det är som att pinka på sig, varmt och skönt i början. Sen blir det kallt och luktar illa.

    • Plura, jag kan nog kanske hålla med dig, men jag poängterar att det rör sig om människor med gott förstånd och ett djupt engagemang i att hjälpa andra människor i sin vardag. Jag tar inte på mig att såga deras åsikter.

    • Eftersom du är den ende som vet vilka alla dessa människor är, Jan, så får vi tro dig på ditt ord när du beskriver dem.

     Räknar de med att andra människor också ska vara villiga att acceptera höjda skatter? Sträcker sig deras solidaritet även utanför Sveriges gränser, till de ekonomier i EU som vinglar omkring på ruinens brant just nu, t ex?

    • Oops Morrica! Jag måste vara otydlig.

     Det är inte alltid att mer pengar hjälper att få ut större resultat utan gör saken bara värre. Det gäller specielt ur nationalekonomisk synvinkel.

     Det var det vi hade problem med under 70- och 80-talet. Det ledde fram till den förödande kris på tidigt 90-tal som vi Gud ske lov sluppit denna gång när det krisade till sig.

     Det gäller som jag försökt säga hela tiden att jobba smartare.

    • Allt kan inte köpas för pengar, men saker och ting i samhället måste, ovillkorligen, vara finansierade. Det gäller skolreformer, vårdreformer, omsorgsreformer, vägbyggen och fler sekreterare i riksdagshuset.

    • Morrica visst ska saker kosta pengar.

     Men när jag säger smartare menar jag att du måste priortiera vad som är viktigt för framtida tillväxt av välfärden. Då kan man inte smeta ut pengar på allt.

    • Givetvis ska man tänka innan man agerar, och inte kasta ut pengar hipp som happ.

     Poängen här var dock att om man säger sig vilja ha tillbaka välfärdssamhället som det en gång var måste man vara medveten om att det kommer att kosta pengar.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s