Skrytinlägg

Nu har jag ägnat flera dagar åt att diskutera de nya styrdokumentet, dokumentation och annat allvarligt, och jag känner att jag börjar damma igen. Därför kommer här ett skrytinlägg. Jag tänkte skryta lite över hur fantastisk folkhögskolan kan vara, och jag tänkte göra det genom att sno andras ord. Jenn hade jag äran och glädjen att få undervisa i fjol. Nu läser hon engelska vid Lunds universitet, och gör det med glans. Såhär skriver hon om att gå på folkhögskola:

Vårt nutida samhälle visar en tendens till att bara vilja satsa på de som redan har det ‘förspänt’ här i livet. De som går den raka vägen och de som passar in i den färdiga mallen som samhället är uppbyggt av.

Att det då finns de som inte passar in i mallen tar ingen någon större hänsyn till, eftersom det känns besvärligt. Det är lättare att blunda och inte se. Detta sätt att se på saker leder oss obönhörligen in på en väg som leder och har redan lett till ett kallare samhällsklimat.

Tack och lov finns det fortfarande de som tror på att man ska och bör ge människor som ‘halkat av banan’ en andra eller för den delen miljonte chans.

Läs resten av inlägget på hennes blogg.

I samma grupp som Jenn läste bloggaren Cherry Blossom Night. Hon läser nygrekiska vid Lunds universitet nu, och skriver såhär om sin tid på folkhögskola:

Jag känner mig stolt över min prestation jag gjorde på Hvilan de sista 2 åren, och det får mig att inse att jag är redo för uni.

Och det, kan jag tala om, är inget alls mot hur stolt jag är över både hennes och Jenns prestationer! En annan jag är stolt över är Malin, som också läste tillsammans med tjejerna ovan. Hon läser nu juridik i Stockholm, och bloggar om sin tillvaro där. Om tillvaron på Hvilan skriver hon:

Tio månader kan gå så fruktansvärt snabbt att man knappt hinner märka var tiden tog vägen. För nu är jag klar med skolan, mitt älskade Hvilan som gett mig så mycket det senaste året.

I en annan grupp läste bloggaren som skriver Thoughts of my Brain. Hon läser i Uppsala för att bli samhällsplanerare och har, visserligen på sin gamla blogg men jag lyfter fram den i alla fall, skrivit om hur det var när hon gick på folkhögskolan:

På folkhögskolan var det likadant. Alla som behövde extra hjälp fick det. Lärarna tog sig för det mesta tid att hjälpa till även utöver lektionstid om det inte var så att det krockade med något annat viktigt så att läraren i sig inte hade tid just då. Men nog fick man hjälp allt. Om inte den ena dagen så i alla fall den andra.

Brukaren av Verkligheten läste i ytterligare en annan grupp, men även henne hade jag äran och glädjen att få lära känna. Hon läser matte på Lunds Universitet nu, och skriver såhär om att läsa på folkhögskola:

Folkhögskolor förmedlar kunskap precis som andra skolor, men på folkhögskolorna lär man sig så mycket mer än bara det som står i läroplanen, man lär sig att studera. Man lär sig hitta sina egna vägar och göra dem framkomliga. Och man får göra fel på vägen.

Det är skitviktigt. Får man aldrig göra fel blir det svårt att veta när man gör rätt.

Jag skriver inte det här inlägget för att skryta över vilken fantastisk skola vi har, nej, jag vill skryta lite över de fantastiska människor som kommer, delar sin tid med oss ett tag och sedan går vidare i livet. Jag skulle kunna fortsätta inlägget tills det var en kilometer långt, och ändå inte komma ens i närheten av att ha räknat upp alla dem som jag vill framhålla. Jag har valt att lyfta fram deltagare som gått vidare till att läsa på högskolor och universitet, inte enbart för att jag är så stolt över dem även om det är en tung orsak, utan också för att visa att nidbilden av folkhögskoledeltagaren som en förvirrad flumtomte inte är sann. Oavsett vad arbetsförmedlare eller andra säger, folkhögskolor, precis som andra skolor, öppnar nya dörrar.

Folkhögskolan ÄR en fantastisk skolform, och det som gör den fantastisk är människorna som verkar i den. Varje enskild deltagare ger något av sig själv, och bidrar till att skolan lever och utvecklas, kunskapen växer och vi alla som jobbar inom folkbildningen blir lite lite klokare för varje år som går.

14 tankar om “Skrytinlägg

 1. Jag önskar att folkhögskolan jag gick på fått folk att känna sådär, vilket jag tror torde vara omöjligt. Mina erfarenheter av folkhögskolor har varit att två av tre har fullständigt outbildade (men konstigt nog officiellt utbildade och således behöriga) lärare och tyvärr även den förvirrade flumtomte-attityden.
  I den senaste fick jag (som inte ens läst engelska B) rätta läraren i engelska på daglig basis.

  Så även om det finns folkhögskolor som är bra och väl värda att räkna med, så finns tyvärr också flum-skolorna också… och inte ens som undantag.

  • Det är sant – allt är inte bra ens i folkhögskolevärlden. Jag har förmånen att jobba på en fantastisk skola, och jag vet att många andra skolor också är väldigt uppskattade bland deltagarna, och gör enorm skillnad till det bättre i deras liv, men jag tänker inte låtsas som att de skolor du råkat ut för inte finns. För det gör di. Det är som du (och jag också, ju) säger, det är människorna i skolan som gör dem till vad de är.

   Men jag måste också säga att jag hoppas mina elever fortsätter rätta mig när jag säger eller gör fel. Jag är människa, och kommer aldrig att bli fullärd.

  • En lätt sak med så fantastiska människor som dessa, och alla andra underbara ljuvliga kloka filurer som passerar genom porten i muren in till Hvilan varje år, att skryta om =)

 2. Mycket bra skrivet…! Hvilan är en fantastisk skola, inte bara pga av den höga kompetensen och alla underbara elever och lärare (vilket naturligtvis väger tungt) utan även för den otroliga gemenskapen som bokstavligt talat gör allt. Lärarna är inte bara lärare på Hvilan utan även din kompis.

  Det var roligt att bara vistas i skolan när man gick på Hvilan och det är inte ofta man känner det. lärarna gjorde skolan till en plats där man trivdes och ville vara.
  Jag håller med, folkhögskola är en fantastisk skolform! Jag valde mellan Komvux och folkhögskola. Jag har aldrig ångrat valet!

  Det var även ett rent nöje att komma tillbaka i somras till den fantastiska avslutning som lärarna fixar varje år!

 3. Bekräftelse är viktigt! Slicka i dig. Och jag kan tänka mig att Folkhögskolor som din med internat skapar en annan anda än den där vi andra trasslade oss igenom skolsystem för hundra år sedan. Fick in inbjudan till en kamratförening som påstår att det är 40 år sedan nästa vår som jag tog min första ingenjörsexamen. Det måste vara ett skämt.

  Allt nog nu skröt även jag.

  Så sträck på dig och känn dig mallig.

  Jag kan göra det ibland när jag ser mina gamla elever från KTH vandra uppåt i samhället från fjuninga teknologer till VDar för stora börsbolag.

  Kanske blir du mallig nästa måndag åxå.

 4. Pingback: En folkhögskollärares sommarlov IV « You're no different to me

 5. Pingback: Vad ska du göra i höst? « You're no different to me

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s