Var är skolinspektionen när man behöver den?

Vet ni om att detta inte är en unik situation? Detta är inte den typiska svenska kommunala högstadieskolan, men den är alltför vanligt förekommande för att det överhuvudtaget någonstans på någon nivå ska vara acceptabelt.

Kommer den nya skolreformen att göra någon skillnad i en skola som denna? Kommer skolinspektionen att lägga ner tillräckliga resurser för att reda ut kaoset? Jag tvivlar, uppriktigt talat, men hoppet är det sista som överger en.

Det är inget fel på eleverna! De flesta av lärarna är sannolikt vettiga och kloka människor när de inte är helt sönderkaosade. Rektorerna är med största sannolikhet tämligen rimliga människor de också.

Men de politiker som har ansvaret är fullkomligt inkompetenta. Tyvärr. Det finns inget vänligt sätt att säga det på.

Kära elever, håll näsan över vattenytan! Det är inte kört. Om kaoset leder till att ni inte kommer in på de utbildningar ni vill komma in på finns det andra vägar att gå.

Christermagister bekymrar sig också.

24 tankar om “Var är skolinspektionen när man behöver den?

 1. ”Kommer skolinspektionen att lägga ner tillräckliga resurser för att reda ut kaoset?”

  Jag tror inte det ligger i inspektionens uppdrag. De inspekterar, anmärker och drar vidare.

  Att reda ut kaoset får nog någon annan göra. De ska inte ens föreslå förändringar eller peka på positiva inslag.

  Kanske kan de skrämma fram förbättringar?

  • Då och då avsätter de inkompetenta rektorer, har jag hört, men här har ju rektorn avsatt sig själv när hon kommit fram till att med den resurstilldelning och de möjligheter hon givits av politikerna är kapitalt otillräckliga för att hon skulle kunna göra något åt situationen. Vilket jag kan tycka var det enda rimliga att göra i hennes situation, helt krasst.

   Det mest beklagansvärda i hela historien är väl att eleverna inte flyttat till andra skolor i andra kommuner, men det är ett stort steg att ta och jag förstår att de försökt hålla ut in i det sista.

 2. Jag tror inte inspektionen kan avsätta rektorer – däremot kan de göra anställningen omöjlig och tvinga fram någon form av omorganisering från huvudmannens sida.

  ”Avsätta” tror jag inte finns inom arbetsrätten. Möjligtvis inom monarkin.

  Är du säker på att det handlar om resurstilldelning? Det fungerade ju bra tidigare?

  • Det är väl inget svårt att avsätta en rektor. De tillhör väl frisektorn som är undantagna från arbetsreglerna. Alla chefer sitter löst om de inte sköter sig. Det är väl bara huvudmännen som är lata att inte sparka dem.

   • Jag föreställer mig att situationen med politiskt tillsatta rektorer inte är unik i landet, och att den kan göra det svårare – inte för inspektionen eller rent formellt, men socialt och politiskt i kommunen. Ansvarige politiker kan uppleva det som jobbigare att behöva förklara för mamma över den gemensamma söndagkycklingen varför h*n avsatt sin syster än att stå till svars inför förälder som umgås i helt andra sociala cirklar.

 3. Jag vill inte prata om grytstek, jag vill prata om skolinspektion. 😦
  Jag har upplevt två vid det här laget och något mer flagrant slöseri med allmänna medel har jag sällan skådat. Inte ens uttryckliga lagbrott gör de något åt, för sådant är ju obekvämt. Nej man lägger krutet på dokumentationen. Det är torrt, konkret och verkningslöst – precis som byråkrater vill ha det.

  När jag tänker på hur mycket jag såg fram emot den första skolinspektionen och hur besviken jag var efteråt får jag en klump i halsen.

  • Det ena utesluter inte det andra, vi kan prata om grytstek i inlägget ovanför.

   Usch, så tråkigt att höra! De skulle ju kunna göra så mycket gott för skoleleverna!

  • Det är väl skiftande kvalitet på inspektörerna ;). Jag känner några som fortfarande är pedagoger, men de inspekterar i Dalarna. Samtidigt kommer det ju vara så att förarbetet inför inspektionerna vältaras över på skolan genom sk självvärdering. Men om jag kollar hur inspektionen jobbar just nu hugger man de som inte rättat till sina inspektionsraporter och är återfallsförbrytare.

   Och Helena om du tittar in i inspektionen befolkas den av jurister mer och mer. Det är väl så general vill ha det, som gammal polis. Ett tecken som nog när Skolinspektionen får juridiska muskler från 1 juli 2011 att ärendena kommer att valsa i domstolar framgent. Se bara på BEO som redan har den möjligheten och utnyttjar den till fullo.

 4. Morrica, visst är det trist. Plura, jag hör bara samma sak från kollegor. Möjligt att det görs skarpa skolinspektioner någonstans, men jag vet inte var.
  De som inte rättat till sina inspektionsrapporter … dvs de som inte har sina handlingsplaner i ordning?

  • Så är det från källor jag har. Det är återfallsförbrytarna som man jagar.

   Men den som tror att man ska få hjälp från inspektionen måste hoppas på kvalitetsgranskningar eller att man har en bra självvärdering baserad på läroplanerna. Annars blir det bara domstolsvalsnig framgent. och det är väl en medveten åtgärd från din partiordförande.

  • Helena, det känns som om vi flyter omkring i väntan på just nu. I väntan på en skolinspektion med fokus på elevers lärande, i väntan på ett samhälle med fokus på kunskapsutveckling, i väntan på…

   jag vet inte, Utopia, kanske?

 5. Pingback: DN om skolan – 20 år senare « You're no different to me

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s