Om lärarlöner

Ett litet inlägg om det här med lärarlöner, varför de ser ut som de gör och hurusom det kan komma sig att det sannolikt inte blir någon ändring att prata om på den fronten vill jag dela med er innan jag traskar ut i snön för att förhoppningsvis transporteras till jobbet av kollektivtrafiken. Om den nu går.

Inlägget är skrivet av Ekonomistas och återfinns här.

En rask summering av deras inlägg lyder: höjda lärarlöner? Glöm det, det kosta alldeles för mycket!

5 tankar om “Om lärarlöner

 1. En bra förklaring till varför nuvarande struktur kommer att fortsätta att trycka ner lärarlönerna. SKL och kortsiktighet hos kommunerna är en ångvält som utbildningsministern kommer att stånga sig blodig mot.

  Du får vad du betalar för är faktiskt ofta sant. Baserat på den rådande konsensus som föreligger kring att lärarskicklighet är avgörande för kunskapsresultaten går det att dra slutsatsen att lärarskickligheten har sjunkit i precis samma takt som lönerna har gjort det.

  Man kan diskutera alternativa långsiktiga belöningar som skulle locka till sig duktiga lärare men SKL har verkligen försämrat både syfte och självbestämmande för lärarna så det finns inte mycket till ljuspunkter. Jag är nog ganska pessimistisk om framtiden för svensk skola men det kommer att finnas gott om utmaningar för de lärare som vill åstadkomma saker. 😉

 2. I många länder är det helt i sin ordning att pruta när man handlar. Ni har säkert varit på någon marknad i ett sånt land. Men jag hörde en historia från Kina, där det enligt den här historien är lite annorlunda.

  En person hade beställt en säng i järn. Men personen undrade om det inte gick att pruta. Det tyckte kinesen var i sin ordning. När sedan sängen levererades visade det sig att sänggavlarna var urborrade och ganska klena. Men, som kinesen påpekade, personen var inte villig att betala för mer.

  • Maths, en illustrativ anekdot, och visst ligger det mycket i det, i synnerhet i de kommuner där verklighetens Lars-Göran i Svinarp härjar fritt. Där är det inte ovanligt att man förväntar sig järnsängar trots att man inte är villig att gå högre i pris än aluminiumfolie.

 3. Pingback: Lärarna, lönen och potatissäckarna « You're no different to me

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s