Begreppet ‘skyndsam tjänsteutövning’

Sune Ericsson är kommuntjänsteman i Solna, berättar Aftonbladet. Där har han ansvaret för att p-böter utfärdas vid felparkeringar. Ja, det vill säga, tjänsten utförs av Securitas, men han

är den högst ansvarige tjänstemannen för att alla som parkerar fel får böter

Vid minst ett tillfälle har han utnyttjat denna ställning till att få sin egen bot riven, dvs till att han själv fått parkera där han tyckte passade utan att han behövde betala böter när han blev fast. Han motiverar detta såhär:

Skyndsam tjänsteutövning, säger Sune Ericsson. Försenad till ett otroligt viktigt möte och då ställde jag ifrån mig bilen på gatan. Den stod i alla fall inte i vägen.

Men låt oss lämna det faktum att Ericsson tydligen anser att det borde vara tillåtet att parkera där han ‘ställde ifrån sig bilen’ eftersom den inte stod i vägen för någon, varken färdtjänst, sophämtning, varuleverantörer eller utfarter (det kan vara så, jag känner inte till Solna så väl att jag kan säga något om den saken) därhän en stund och istället titta på hans argument ‘skyndsam tjänsteutövning’. Ericsson är tjänsteman. Byråkrat. Mötet han skulle till kan mycket väl ha varit viktig, kanske till och med så viktigt som han försöker ge sken av, men det var ett möte. Han hade kunnat ringa upp och tala om att han blev lite försenad på grund av parkeringsproblem, han kunde till och med framhållit hur viktigt det är att någon i hans position är extra noga med att följa gällande parkeringslagstiftning. Ett möte kan skjutas på en kvart vid behov.

Skyndsam tjänsteutövning är ett begrepp som bör användas med försiktighet, annars förlorar det sin giltighet. Läkare kan ibland behöva parkera lite nonchalant vid skyndsam tjänsteutövning. Förskollärare kan behöva göra det. Poliser, brandmän, sjuksköterskor m fl kan behöva göra det. Ibland med sin privata bil, till och med. Det händer att tjänstefordon som lastbilar och traktorer kan behöva placeras lite här och där. Skyndsam tjänsteutövning innebär alltså sådana saker som får konsekvenser om de inte utförs genast, där en kvart kan bli fatal.

Lars-Göran i Svinarp går på möten, viktiga möten vars utgång får konsekvenser för många, men konsekvenserna påverkas inte av huruvida mötet blir en kvart försenat för att någon deltagare var tvungen att leta laglig parkeringsplats och sedan kanske fick gå ett kvarter eller två. Och det gäller verklighetens tjänstemän och kommunalpolitiker också.

Tack ändå, Ulf Ericsson, för ännu en tydlig demonstration av hur stor risken för korruption är när transparensen saknas i maktutövandet.

11 tankar om “Begreppet ‘skyndsam tjänsteutövning’

 1. Jag funderar på vad som är viktiga möten? Några funderingar kring vad som händer inuti en elev som får sitta och vänta. När optimering av salar innebär att det alltid blir väntetid. När någon brandkårsutryckning gör att lärare kommer mycket sent till avtalade möten, lektioner, …. När något saknades och lärare sprang iväg på lunchen, köpte och förstås inte felparkerade när P-platser saknades.

  Skolan ska förstås förbereda eleverna för livet och att vänta är en dygd som är bra att lära sig. Ska vi sen också lära dem att Sune eller var det Ulf han hette är viktigare än de? Jag tycker inte det men det är förstås samhället som bestämmer.

  • Jag får en bestämd känsla av att det är något du vill säga, Jan, men jag får faktiskt inte rätt på det i den strida ordströmmen. Kanske är jag trögare än vanligt idag. Skulle du ha lust att försöka igen?

   • Det är inga färdiga tankar, därav alla de olika orden som spretar åt olika håll.

    Vi pratar ganska mycket om försenade elever, skolkande elever, ….. och jag är en stor förespråkare för att vi ska förbereda eleverna för det samhälle vi har runt omkring oss. Frågan är bara hurdant är det samhälle vi har runt omkring oss.

    • Jag är inte säker på att jag förstår dig rätt – menar du att denne representant för Lars-Göranism agerar på ett sånt sätt att han bör framhållas som exempel för eleverna: ‘gör vad som helst, bryt mot lagar, parkera fel, gå mot rött, cykla utan hjälm om det behövs, bara du kommer i tid!’ eller menar du att han utgör en slags förklaringsmodell för varför de är sena ‘vägnätet är så bökigt att hantera idag att man helt enkelt får räkna med föresningar’?

     Var snäll och förklara, det blir så konstig diskussion när man gissar.

    • Nej, han är ett exempel från samhället, på att någon tycker de är viktigare än andra. Hur skyddar vi oss mot Lars-Göranismen? Vi ska förstås släppa in samhället och dess verkliga normer i skolan men hur hindrar man att sådant här sprider sig. Liknar det inte attityden hos ungdomarna i ”Ung och bortskämd”. Det finns de som förfasar sig över ungdomar och skola och så finns Lars-Göranismen bland vuxna alldeles intill.

    • Jag finner din koppling mellan de elever som av olika orsaker kommer försent, de elever som av olika orsaker uteblir från lektioner och denne Lars-Göranist en aning långsökt och är inte alls säker på vad det är du vill säga, det kan därför hända att mitt svar uppfattas som aningen skevt, but here goes:

     Transparens. Lars-Göran Bengtsson och hans motsvarigheter i verkligheten frodas skyddade bakom stängda dörrar, och det enda sättet att komma åt dem är transparens. Genomskinlighet. Öppna de stängda dörrarna, granska och ifrågasätt. Som Aftonbladet duktigt gjort här, t ex.

    • Du lyckades fint med att göra något av mitt halvtänkta resonemang. Synliggöra effekter fungerar i skolan och samhället och kan göras så att det märks att skola och samhälle hör ihop.

 2. Så kul att läsa er dialog. 🙂 Själv reagerar jag kraftigt på sådana exempel på ”Some animals are more equal than others”. Det var inte mötet som var viktigare än andra, det var herr Ericsson som var viktigare än herr Svensson.

  • Det var ju så, och hr Ericssons agerande drar dessutom misstänksamhet åt alla kommuntjänstemän, även de som faktiskt strävar efter att agera korrekt.

   Det som gläder mig i det hela är att sån här vardagskorruption tycks vara på väg att bli mindre accepterad, och kommuntjänstemännens status tycks sjunka.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s