I gruvor händer det sig att det sipprar ut luktfri, giftig kolmonoxid och metangas. I gruvor kallas detta gruvgas. Gruvgasen är tyngre än den vanliga luften, och gruvarbetarna upptäckte raskt att den kunde ligga i fickor inne i gruvorna, likaväl som den kunde komma omärkligt sipprande in. För att skydda sig mot att andas in för mycket av gasen tog man med sig kanariefåglar ner i gruvorna. Fåglarna reagerade när syrehalten sjönk genom att bli oroliga, och varnade gruvarbetarna. Den hände också att man skickade in kanariefåglar i schakt och gångar för att kolla om där fanns gasfickor. Kom fågeln ut levande var allt som det skulle, om inte var det en god idé att hålla sig därifrån.
.
.
Under de senaste 200 åren har vi fördubblat halten metangas i atmosfären. Nu faller fåglar döda från himlen.
Jag säger inte att vi håller på att kväva oss själva till döds. Jag säger inte att vi inte gör det heller.
Jag säger inte heller att vi aldrig mer kommer att se stora fågelflockar, jag säger bara att titta, såhär såg de ut:
.
Jag oroar oss över framtiden och vad vår bekymmerslöshet får för konsekvenser. Kunde vi förstöra våra livsvillkor och på så vis utrota oss själva på Påskön kan vi antagligen göra det på ett globalt plan också. Priset för sköt dig själv, skit i andra kan bli att man varken har någon att sköta eller att skita i.
Ja.
Bekymmerslösheten är bekymmersam.
🙂
Jag retar också upp mig att det ständigt kostar att välja rätt. Närproducerat är dyrare, ekologiskt är dyrare, tåg är dyrt och opålitligt, när vi bytte från direktverkande el till bergvärme och solpaneler var det så dyrt att vi aldrig kan gå på plus. Inte kan man väl säga att våra politiska styrmedel fungerar så länge det är helt olika saker som lönar sig för individen och kollektivet?
Absolut inte, det är rent vansinne att det fungerar så! Sverige skulle kunna bli ett föregångsland här, trolla med moms och skatter och göra det billigare att leva långsiktigt än tvärtom.
Ja, det kan ju mycket väl vara syrebrist. Tidigare tillfällen av fågeldöd har man också konstaterat att det beror på tiaminbrist (B1).
http://blt.se/nyheter/solvesborg/forskare-har-lost-gatan-fageldoden(1432191).gm
http://www.cisionwire.se/ext/varldsnaturfonden-wwf/tva-miljoner-till-nyskapande-svensk-naturvard
Världsnaturfonden har därför gett 300 000 till ett svenskt forskningsprojekt om tiaminbristen hos fåglarna.
Det enda utesluter ju inte det andra. Hur uppkommer tiaminbrist, eller snarare, hur får fåglar i sig tiamin?
Ja, du tror precis som jag. Gaser från Jordens inre. Sådana brukar också sippra ut strax före jordbävningar. Det där med fåglar i bur har jag hört talas om också och även sett på film. Lite läskigt är det dock som jag själv bloggat om att det i en snar framtid kunna vara människor som faller döda ned på gator och torg p.g.a giftiga gaser.
Metangas kommer i viss utsträckning från jordens inre, men mest kommer det från industriellt jordbruk, köttdjursbesättningar, trafiken, asfalten (jo, även om vi inte använder vägarna avger de metangas) och industrierna. Vi producerar den alldeles själva.
Om du inte har något emot det så länkar jag till din sida från min angående detta inlägg om din teori om metangaser. God fortsättning.
Länka på du, sharing is caring.
Pingback: Beror fågeldöden på växthuseffekten, tiaminbrist, kyla eller stress? | Nemokrati
Pingback: Men var är eleven? « You're no different to me