Skrivardojo

Jag kan tänka ut ett helt skrivande, från första meningen till den sista. Och då måste jag ostört få göra just det. Tänka. Och tänkandet har ingen penna. Inte ens ett ark papper

Anne-Marie Körling skriver om att skriva och jag känner så väl igen det hon skriver. Man måste få tänka, ostört, tills man tänkt tanken till slut och kan skriva ner den. Fortfarande ostörd, utan att man blir avbruten av att lektionen är över, eller börjar, att det är dags att helt byta spår och tänka på något helt annat ämne, att någon vill prata med en i en aldrig så liten stund om ett eller annat, eller vad det nu kan vara.

Det klagas då och då över elevers MTV-tänk, hur de gör en massa saker samtidigt, smsar, pratar med varandra, reser sig och går omkring i klassrummet och i största allmänhet behandlar läraren som en TV, ett bakgrundsbrus som ger ljus och rörelse till rummet men inte är mycket att fästa sig vid. Metabolism skriver om detta, Mats har också nämnt det.

Och jag anar ett samband – jag tänker mig att det kan finnas fler än jag och Anne-Marie som önskar tänka en tanke till slut utan att bli störd och avbruten, och jag tänker mig att om man inte får detta utrymme i skolan så lägger man tänkandet på hyllan så länge, om det ändå inte finns möjlighet att smida kedjorna i klassrummet verkar det onödigt att plocka fram städet och hetta upp elden. Vi förväntar oss reflektion och analys av elever, men ger vi dem utrymme att reflektera och analysera? Ger vi dem utrymme att formulera sina reflektioner, och reflektera över sina formuleringar i skolan? Finns det utrymme i tid? Finns det utrymme i rum?

Jag är skeptisk.

Men det borde finnas. Det borde finnas en skrivardojo i varje skola med aktning. En plats där man kan gå in, slå sig ner och reflektera i lugn och ro, tänka tanken till slut och formulera den i skrift, om man så önskar. En plats där man sätter telefonen på ljudlöst och inte svarar när det ringer, där man inte pratar med varandra och inte spelar musik utan att använda hörlurar, av hänsyn till andras tankekedjor. En plats där det finns möjlighet att bara sitta, om man så önskar, utan att skriva, och bara tänka, likaväl som det finns utrymme att sitta och skriva ner sina tankar.

En plats där man inte samarbetar (plats för sådant ska givetvis också finnas, men inte på samma fläck), och en plats dit man faktiskt kan få lov att gå på lektionstid när man behöver tänka och skriva utan att bli störd. Det tror jag vore en god investering. Vad tror ni?

4 tankar om “Skrivardojo

 1. Vettigt tänkt.

  Fast jag har två egenheter.

  Tänker bäst när jag är ute och går eller när när jag skriver.

  Det är sällan jag forumlerar färdiga tankar som jag sedan skriver ned. Tänker medan jag tyrcker ned tangentern. Men så har jag egenhet för maig att vara i min lilla egna bubbla när jag författar. Och är det skönlitterärt kan roliga saker hända när ens rollfigurer totalt tar över handlingen och styr vad som kommer ner i skrift.

  • För den som vill tänka när h*n skriver kan ju en skrivardojo vara en utmärkt plats, eftersom h*n precis som du beskriver kan befinna sig i sin lilla bubbla, skrivande eller kontemplerande, helt efter person. Och att gå ut och gå och tänka *viftar omkring* du har hela världen utanför en skola för den som önskar det, bara att knalla på.

 2. En sådan där dojo skulle jag vilja ha, både på skolan och hemma!

  Det här är vad jag VERKLIGEN gillar med bloggandet! En tänker en tanke högt (skriver på sin blogg), en annan tar upp en tråd och för tanken vidare!
  Tack Morrica för att tänka tanken ett varv vidare i en sån där typ härligt hermenuetisk spiral!

  /Janis, som också liksom Plura tänker medan jag skriver och ibland blir alldeles häpen över vad det kom ut genom tangenterna!

  • Tanken är inte min från början, utan spinner vidare på dels Anne-Maries tanke, dels en tanke från en av de lärare som inspirerar mig på alla möjliga sätt, Bob Archambeau. Han använder begreppet writing dojo, mitt bidrag är bara att flytta in den i skolan och göra den tillgänglig för elever. Och visst är det en fantastisk tanke!

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s