Det utvidgade klassrummet

Det utvidgade lärarkollegiet – lärare som bloggar, som twittrar, som facebookar och möts online i grupper, konferenser, informella och formella samtal i olika konstellationer har vi pratat om tidigare, inte sant? Man tänker tillsammans, och tankar klokskap från varandra, man funderar och vänder och vrider, stöter och blöter pedagogiska frågor, metodologiska frågor, didaktiska funderingar, politiska frågor. Man skrattar och stöttar och tramsar och pratar om helt oskolrelaterade ämnen ibland, och är djupt allvarliga och håller sig strikt till ämnet ibland.

Precis som man gör i traditionella, lokala lärarkollegium på enskilda skolor runt om i landet.

I veckan som gick fick jag anledning att fundera över en annan revolution som också sker i skolan just nu: klassrummen utvidgas, elektroniskt och digitalt sträcker de sig plötsligt utanför väggar och schemapositioner. På platser som Facebook möts elever och lärare, och lärande inträffar, formellt och informellt.

Detta är något vi måste förhålla oss till, vilket inte är synonymt med att detta är ett problem. Det är, och vi kan inte hindra det från att vara. Vi bör inte ens försöka, men förhålla oss till det måste vi. Somliga genom att starta två accounts, ett ‘privat’ och ett ‘i jobbet’, andra genom att neka elever som vill adda dem, ytterligare andra genom att inte använda sig av t ex Facebook.

Personligen ser jag det inte som ett problem, utan som en naturlig utveckling av att vi utvidgar vår vardag. Ibland möter jag elever när jag går och handlar, ibland möter jag dem på konsert, ibland möter vi varandra på Facebook. Jag förhör dem inte på veckoläxan i matvarubutiken, men frågar de om något skolrelaterat så svarar jag. Konstigare än så är inte mötet på Facebook heller. Tycker jag. Vad tycker ni?

2 tankar om “Det utvidgade klassrummet

  1. Pingback: Utvidgat lärarkollegium, ni vet? « You're no different to me

  2. Pingback: Mer om det utvidgade lärarkollegiet | Skollyftet

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s