Yttrandefrihet

Vi kom att prata om yttrandefrihet idag. Om vad det faktiskt innebär att få uttrycka sin åsikt fritt. Och vad det leder till om man tolkar friheten att uttrycka sin åsikt, oavsett vilken den är, som att man ska få uttrycka den utan risk för vare sig konsekvenser eller repressalier.

Om vad det innebär, om man tänker ett varv till. Att man tar sig den rätten innebär att man ger den rätten till andra också, oavsett hur kränkande eller elakt det de säger är.

Då blir det inte lika självklart enkelt längre.

Världen är en komplex plats, och att leva tillsammans på ett sånt sätt att alla människor får leva i frihet kräver väldigt mycket hänsynstagande och omtanke om nästan från alla. Det är svårare än man tror, men mödan värt många gånger om.

Ja, det var väl ungefär kontentan av diskussionen, som jag uppfattade den.

.

10 tankar om “Yttrandefrihet

  1. Kan du förtydliga sångens betydelse i ert samtal? Jag anar en ironisk dimension (filmen är märkt som kitsch) men får inte riktigt ihop det!

    • Det var ett långt samtal, och sången återkom vid ett par gånger. Texten och filmen i all sin kitchighet beskriver ju en välbärgad gosses längtan bort ifrån det han upplever som ofrihet – förväntningarna på att han ska följa släktens led, gå i rätt skolor, umgås med rätt personer etc – och hur han gör uppror mot detta. Dels fick den tjäna som illustration till hur olika både frihet och yttrandefrihet uppfattas av människor i olika positioner, dels fick den tjäna som belysande av fenomenet ‘att gå en mil i någon annans skor’.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s