Två minuter

2010 kallas i Aftonbladet för ett katastrofår. Jordskalv, tsunamis, översvämningar, torka, bränder, kyla, vindar är bara några av de 950 katastroferna som inträffade. Knappt hundra av dessa var inte väderrelaterade, berättar tidningen.

Finns det några förklaringar till ökningen? Chefen för Munich Re:s riskbedömningar tycker sig se en långsiktig trend som hänger samman med att samtliga världshav blivit varmare de senaste 30 åren […] – Sannolikt står klimatförändringarna för en del av denna uppvärmning, säger professor Peter Höppe. Klimatforskaren Markku Rummukainen vid SMHI tycker det är svårt att slå fast ett tydligt samband mellan det ökande antalet väderrelaterade naturkatastrofer och klimathotet. – Det kan finnas en koppling, säger han. Men eftersom extremer förkommer så pass sällan, måste man se utvecklingen över en längre tid för att vetenskapligt kunna påvisa ett samband.

Det är dock, understryker Aftonbladet, osannolikt att människans åverkan på planeten ligger bakom jordbävningarna och vulkanutbrotten:

– Det går inte att förklara varför vissa år är värre än andra, säger seismologen Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet. – Att skalven i Haiti och Chile inträffar så nära varandra är en ren slump. Sett över en längre tid är den seismiska och vulkaniska aktiviteten konstant.

Det är nog så att människans agerande inte nämnvärt påverkar vulkanen i Yellowstone heller.

Risken för utbrott är 50-procentig. Det kan ske om ett år, det kan ske om tusen år. Hur många människor som skulle dö vet ingen, säger Henning Andersen till Berlingske Tidende.

Det är alltså femtio procents chans att den inte får utbrott och utplånar oss allesammans som vore vi dinosaurer.  Det räcker för mig. Det är lönt att fortsätta sträva mot att bygga den bästa skolan i världen.

I all ödmjukhet, givetvis.

.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s