Malin Siwe

Hon har lyckats reta upp många, många känner sig kränkta, ironiserar och rasar mot hennes lilla artikel. Hade jag varit hon hade jag nickat nöjd åt detta.

Några av de saker som tycks reta upp folk mest, vad jag sett, säger Siwe faktiskt inte ens:

1. Lärare är lata.

2. Lärare arbetar för lite tid.

3. Lärare är ansvariga för hela skolverksamheten, inklusive system och strukturer.

4. Det är egentligen lätt att vara lärare.

Jag tror det visar lite vad många lärare förväntar sig att behöva bemöta för kritik, och det är intressant i sig. Vilket resultat uppnår man när man bemöter det man förväntar sig att höra istället för det som faktiskt sägs?

15 tankar om “Malin Siwe

 1. Jag tror att du kan ha rätt i det du säger.

  Sen kan jag inte låta bli att fundera över det faktum att människan älskar att bli berörd, att uppröras, känna avsmak, ilska, glädje, förundran.. ja listan kan göras lång.. är bättre än att inte känna något alls. Jag tror också att det kan var en anledning till varför man ibland kan bemöta saker man förväntar sig höra istället för det som sägs. Det blev kanske lite luddigt det här..hm..

  • Jag tror jag förstår vad du menar, ungefär. Man har ett bemötande redo, och är beredd på att bli angripen, och tolkar det som sägs så att det förberedda bemötandet passar. Hmmm, det blev lika luddigt det…

 2. De första tankarna som införlivar sig i mitt huvud är hur vissa lärare i mitt lärarlag hade reagerat om de hade läst denna artikel. Smällt av antagligen, jag kan se framför mig, som en scen ur en tecknad film, hur deras huvuden verkligen exploderar 🙂

  Jag tror att det är viktigt att man kännetecknar att det är inte alla lärare som borde känna sig träffade, allt är ju relativt. Likväl är det mycket gnäll idag i vår skola, och efter egen erfarenhet är det sällan att det gnället leder till något konstruktivt!

  • Det är bra att du är nöjd med dig själv trots allt, Jan. Tyvärr skäller du upp längs fel träd, jag är inte Siwe och tänker inte stå till svars inför dig för det någon annan sagt, den här gången heller.

   • Tråkigt att du uppfattar det som ett angrepp på dig. Jag tyckte bara det vara intressanta tankar av Zoran och har många kollegor som jag tycker är värda att få vara mer kaxiga och nöjda med vad de åstadkommer. Äras de som äras bör kommer även eleverna till godo och tänkte att du också kunde ha många kollegor som redan gör stora viktiga insatser. Många av dina förslag förutsätter ju också att vi lärare blir lite kaxigare och säger ifrån.

 3. Jag minns förra gången (eller en annan gång iaf) Malin Siwe rörde om i lärargrytan och fick oss att gå i taket utan att hon egentligen inte skrivit något som vi inte redan visste om. Däremot använde hon sig av metaforen (väl?) att lärarna själva ska lyfta in katedern i klassrummet och återta makten. Typ. Det blev ramaskri i bloggvärlden och i personalrummen i landets skolor. Minns du?

  Detta skrev jag då och i det inlägget finns länk till Malin Siwes krönika i DN: http://nyisvenskaskolan.blogspot.com/2009/09/varfor-det-blev-som-det-blev.html

  Då som nu handlar det om ansvar. Och om syndabockar.

  • Faktiskt inte, mitt minne är opålitligt men jag är glad att du påminner mig!

   Hon har en förmåga att belysa sånt som gärna göms undan i läskiga hörn.

 4. Pingback: Elevfokus och mer kaxiga lärare | Jan Lenander – Lärare är bra att ha, blogg

 5. Jag gillade artikeln! Håller med om mycket själv och tycker inte att det fanns så mycket att uppröras över. Lite mer satsningar på riktig och individuell lönesättning borde definitivt göras. Nu verkar facken tycka att det är bäst att alla får lika lite.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s