Storslaget!!!

Vi har något otroligt fantastiskt storslaget här i landet, har ni tänkt på det? Något som vi ofta tar för givet, som är en så integrerad del av vårt samhälle att vi ibland glömmer bort att det faktiskt inte är något självklart.

Vi har en allmän skola, en skola utan avgifter. Varken litteratur eller mat kostar något, vi har inga terminsavgifter eller krav på skoluniform för att man ska få gå. Alla barn, utan undantag, erbjuds en plats, oavsett om man rik eller fattig, bor i söder eller norr, öst eller väst. Om man är blind eller döv, behöver rullstol eller har koncentrationssvårigheter, har kognitiva funktionshinder eller språksvårigheter är man välkommen.

Det är lätt att bli hemmablind, att fokusera bara på det som är kasst, trasigt, inte fungerar och är omodernt, men glöm inte bort att det finns människor här i världen som drömmer om bara en skärva av det vi tar för givet.

12 tankar om “Storslaget!!!

  • Vilken dokumentär? Menar du 9A? Jag är inte helt glad för hur de lämnar ut eleverna, de är bara femton och detta kan få konsekvenser för dem längre fram. Elevers integritet är mycket viktig för mig.

   • Visst, men ska integriteten bero på att tysta ned programmet och dokumentären ”Klass 9A” försöker sätta fingert på något som har att göra med skolans brist på att leverera resultat?

    Sedan måste jag nog försöka vara lite polis. Programmet är inspelat i realtid när det hände. Vilket är lika sant som vilken dokumentärfilm som helst.

    Där till är det som med all dokumentärfilm en dramitk i klippningen för att få oss arma trötta TV-tittare att bli intresserande att titta. Glöm aldrig det när ni tittar på något som handlar om andra världskriget, undermålig äldrevård eller vad det nu må vara.

    • Är det verkligen vad de försöker sätta fingret på? Jag är skeptisk, jag får en känsla av att herrskapet i fråga har en egen agenda vi inte ser. Men jag kan ha fel.

     Jag förstår inte din poäng med det du kallar ‘vara lite polis’, vad är det du vill säga?

    • Jo, att några påstår att det är en dockhusåpa. Då måste du i såfall ha klara tydliga regler för procedur, utröstning mm.

     Inspelingen är gjord i realtid utan mig veterligen synlig dramatrugi vid inspelingstillfället. Men som jag sagt någonstans, alla dokumentärer har en dramaturgi i klippningen.

    • Jag tror du misstolkade min fråga. Jag ville bara försäkra mig om att det var just 9A vi pratade om, möjligheten finns att där gick fler dokumentärer på TV och det vore dumt om vi pratade om olika program.

     Jag får intrycket att du har en viss föreställning om hur lärare reagerar på programmet och dömer min reaktion utifrån den. Jag står inte gärna till svars för andras reaktion, det är en klumpig position att föra ett samtal utifrån.

 1. Ibland undrar jag om det är bra att allt är gratis? Inget är ju nämligen gratis. Om föräldrarna betalade en summa för maten skulle de också ha mer att säga till om när det gäller kvaliteten, näringsriktigheten och smaken. Man kunde ju rent av ge alla föräldrar ett skolbidrag så att det inte blir en faktisk utgift .

  Min dotter är vegetarian i skolan för då är maten både nyttigare och godare.

  • Alla föräldrar betalar en summa för maten via sin skattsedel, men är ofta för beskedliga och för rädda för höjd skatt för att säga ifrån. Att fibbla runt med ännu ett bidrag kostar mycket mer än det smakar, administration och byråkrati skulle nagga en redan njugg skolbudget hårt i kanten.

   En avgiftsfri, helt och fullt skattefinansierad skola som inte konkurrerar utan kompletterar är en investering i framtiden, i höjd allmän bildningsnivå och stabilt stigande kunskapsnivåer och i demokratin. Det bör vi vara rädda om.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s