Skolan i världen

Mats berättar om en spansk nunna som tvingats lämna sitt kloster efter att ha tillbringa alltför mycket tid på Facebook. Trots att syster María Jesús Galán, eller syster Internet som hon också kallades av sina medsystrar, prisades av lokala myndigheter för sitt enträgna arbete med att scanna in gamla sköra och vackra texter och göra dem tillgängliga för allmänheten, och trots att hon försäkrade att hennes hängivelse till tron inte i någon mån minskat blev hennes öppenhet mot omvärlden för mycket för abbedissan och syster Internet fick lämna klostret. Mats reflektion och koppling till situationen i svenska skolan är ytterst rimlig:

Varför kan jag inte låta bli att tänka på alla lärare som trodde att datorn skulle vara ett träningsredskap för att effektivisera skolarbetet, och plötsligt upptäckte att datorn öppnade klassrummet mot världen?

Om det viktiga omvärldsperspektivet skriver Socialliberal också:

Titta utanför Sverige när det gäller skolutveckling. Jag har lärt mig så mycket på mina utlandsresor, både med och utan elever. Det viktigaste  är skolbesöken och samtalen med kollegor och elever.

Perspektivet de lyfter är viktigt – Sverige är en del av världen, och med Internet pratar vi idag lika enkelt med någon i Kuala Lumpur eller Los Angeles som med någon i Säffle eller Boliden, och upptäcker, om vi nu inte visste det sen innan, att människor är sig ganska lika världen över och vi har allt att vinna och inget att förlora på att ta del av erfarenheter från geografiskt avlägsna platser också.

En söndagstanke så god som någon, inte sant?

2 tankar om “Skolan i världen

  1. Omvärldsperpspektivet är viktigt för att utveckla skolan och ta in världen i klassrummet. Plus att det är roligt. Det känns trångt i skolan ibland, dags att lyfta bort väggar och tak och släppa in lite syre. Det var vad den stackars nunnan gjorde, skapade ett fönster mot omvärlden.
    Jag känner för henne…

    • Jag kan förstå att det känns läskigt för den som tillbringar sina dagar i halvdunkel när dagsljuset plötsligt strömmar in och avslöjar skavanker och damm i hörnen, men lösningen är inte att slänga ut budbäraren och spika igen fönstret igen.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s