Körsbärsträd och päronträd

När George Washington var en liten gosse, bara sex år gammal, fick han, som gossar på den tiden plägade få, en liten handyxa. Eftersom han i stort sett var ett rätt normalt litet barn högg han förtjust ner både det ena och det andra, och det bar sig inte bättre att han plötsligt stod inför sin fars högt skattade körsbärsträd. Utan att riktigt förstå konsekvenserna därav barkade han noggrant av det lilla trädet. Träd dör av sånt, men tack vare lille George förklaring att han absolut inte kunde ljuga för sin far kom han undan vidare konsekvenser för dådet.

Sensmoralen i historien ska ju givetvis tolkas som att det betalar sig väl att vara ärlig.

Drygt 270 år senare, på en annan kontinent, utrustas fem något äldre människor med sekatörer och, ödesdigert, motorsågar och släpps lös på en inhängnad dagisgård i akt och mening att öva sig på beskärning av träd. På gården fanns bland annat ett av personal och barn högt skattat päronträd. Fanns, ty det finns inte längre.

Ledare för PRO:s trädbeskärningskurs var Torgny Buske:

– Det vart lite kraftigt. Men så är det med bedömningar, man kan väl göra sina missar, säger han till kumlanytt.se […] – Jag tog det nog som min sak att bedöma det, men det vart lite fel, förstår jag nu.

Oavsett om PRO ersätter trädet med ett nytt eller med pengar så tar det ett tag innan ett fruktträd börjar bära frukt, och ännu längre tid innan det bär så mycket frukt att det räcker till alla barn på ett medelstort dagis. De barn som går där nu har plockat sitt sista päron, tack vare PRO. Jag tror inte de ser likadant på saken som George Washingtons far enligt legenden såg på sin sons hyss.

Sensmoralen här blir en annan, snarare något i stil med: Ha respekt för andras träd, även om du är pensionär och tror dig veta vad som är ”bättre för träden som är kvar”.

2 tankar om “Körsbärsträd och päronträd

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s