Varför jobbar du med dem?

Bloggaren Linda från bloggen Ordklyverier gästbloggar idag helt vänligt om sin verklighet och varför jobbet som lärare på IV-programmet är både stimulerande och viktigt:

Varför jobbar du med dem?

Det händer ganska ofta att jag får frågan varför jag valt att arbeta på gymnasiets individuella program, eller om jag ens valt eller bara tvingats dit. Att jag frivilligt valt att arbeta med de elever som på pappret är de värsta har många svårt att förstå.

Mitt jobb är ingen nödlösning. Visserligen fanns det inte jättemånga jobb att söka när jag efter en flytt inte orkade fortsätta pendla, men jag fick faktiskt jobb på en “vanlig” grundskola också.  När jag arbetade i en vanlig grundskola träffade jag ungefär 130 elever varje vecka. Det är ändå inte mycket, då många lärare ska skapa relationer med betydligt fler. Relationer ja. Vilken relation hinner du få med så många elever? En förvånansvärt bra många gånger skulle jag säga, men att hitta tid att, som Stavros, sätta sig med en elev enskilt i flera timmar är en lyx som är få förunnad.

De elever som behövde mig mest på min förra arbetsplats fick del av min tid, men inte alls så mycket som de skulle behöva för att utvecklas optimalt och då de trots allt fick mycket av min tid fick resten av klassen alldeles för liten del av mig. Därav mitt val. Nu hinner jag ägna mig ordentligt åt varje elev, då jag faktiskt inte träffar mer än tjugo elever varje vecka.

Klasstorleken har ingen betydelse menar många, men då undrar jag hur de tänker. Självklart hinner jag med mina elever bättre om de är få, självklart blir arbetsklimatet och ljudnivån trivsammare om de är få. Hur kan det vara på något annat sätt?

På pappret är många elever på det som fortfarande kallas individuella programmet de som behöver lite extra. Skönt då att de får det. Att eleverna är underbara gör inte saken sämre.  Kanske inte på pappret, men väldigt ofta i verkligheten.

Viktigast är att lärarna är kompetenta, inte att eleverna är få hävdar Jan Björklund. Jag skulle vilja säga att det självklart är a och o att lärarna är kompetenta, men att fler skulle hinna vara det på riktigt om de hade möjligheten. Jag har möjligheten och det är därför jag valt att arbeta där jag gör.

En tanke på “Varför jobbar du med dem?

  1. Pingback: Jag gästbloggar

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s