Orsak och konsekvens. Och Finland.

Det anförs då och då i den svenska skoldebatten att en av orsakerna till att den finska skolan håller så hög kvalitet är att där finns så relativt få friskolor.

Vore det mödan värt att fundera över om det snarare är omvänt? Orsaken till att det finns så relativt få friskolor i Finland är att den finska skolan håller så hög kvalitet att både elever och föräldrar i de flesta fall är tämligen nöjda?

.

Common sense may tell you that the ending will be sad, and now’s the time to break and run away. But what’s the use of won’drin’ if the ending will be sad? He’s your fellow and you love him. There’s nothing more to say. 

5 tankar om “Orsak och konsekvens. Och Finland.

 1. Äsch, skrev en lång kommentar som försvann … I korthet: antingen är folk här verkligen nöjda med skolorna och oss lärare, eller så är de okritiska, för det finns ingen debatt om skolan som går att likna vid den i Sverige. Så är det också ytterligt svårt att få tillstånd för en friskola här; förutom Waldorf och Montessori finns det bara en liten handfull (mest frikyrkliga har jag för mig). Om någon är missnöjd och vill ta sin Mats ur skolan så har den alltså inte så många alternativ.

  • Men så tråkigt! Jag hade gärna velat läsa vad du ville säga, tack för att du försökte igen.

   Den svenska skoldebatten är livaktig, onekligen, men i många stycken osaklig, orimlig, progg-konservativ och känslostyrd. Men den tar sig, det tycks som om den värsta bitterheten har vädrats ut, och jag är mycket glad att det pratas. Ju mer vi pratar ju lättare blir det att förstå varandra, att förstå varandras situation och att mötas, trots olikheter.

 2. Pingback: Nya undervisningssätt ska införas med kompetens. | Jan Lenander – Lärare är bra att ha, blogg

 3. Friskolor i Finland finns, men där startar man bara en friskola med ett särskilt syfte – utforska en annan pedagogik, internationell inriktning eller dylikt. Har jag förstått det rätt är myndigheterna restriktiva med tillstånd.

  Jag har tre barn och nu när min dotter går ut högstadiet drar jag en stor lättnadens suck att de har kommit så pass torrskodda genom vårt skolsystem. Så ska det baske mig inte vara. Grundantagandet ska vara att skolan är bra och att ungarna lär sig det de ska

  • Väl formulerat, så ska det definitivt inte vara, det är inte anständigt. Den sämsta skolan i landet ska vara en förbaskat bra skola.

   Lyssnar just nu på Bambuser-sändningen med Zaremba, som talar om att skolan fått slagsida, fostran väger så mycket tyngre än utbildning att det blivit kaos av hela kalaset.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s