Vardagsvegetarian

Johannes Forssberg har läst boken Äta djur av Jonatan Safran Foer. Han funderar kring hur det kan komma sig att, trots att vi ju egentligen vet hur det ligger till med djurhållning, hälsa, ekonomi och miljöpåverkan, ändå obekymrat fortsätter att äta kött.

 Med mina personliga insikter i hur djup den nödvändiga förträngningen är, har jag svårt att tro att Jonathan Safran Foers skakande, och i Sverige nyutkomna, bok ”Äta djur” kommer att leda till något större uppvaknande. Men han har ett bra och pragmatiskt råd: försök att äta mindre kött, om du är en sådan som vet att du ändå inte kan hålla storstilade löften om plötsligt vegetarianism. Det finns inget annat sätt att minska djurplågeriet och miljöförstöringen än att vi kraftigt minskar vår köttkonsumtion.

Graham Hill vet precis hur svår tanken på att avstå kött kan vara att tänka, och han har ett superenkelt förslag på en lösning:

Föreställ dig din sista hamburgare.

Så mitt sunda förnuft och mina goda intentioner hamnade i konflikt med mina smaklökar, och jag beslöt mig för att göra det ”senare” och föga överraskande, blev ”senare” aldrig av. Låter det bekant?

Så, funderade jag, kan det finnas en tredje lösning? Jag tänkte på det, och jag kom på en, och jag har gjort det det senaste året, och det är jättebra. Det kallas vardagsvegetarianism. Namnet säger allt. Inget med ett ansikte, måndag till fredag, på helgen – ditt val. Enkelt! […]

Så snälla, fråga er själva, för er hälsa, för er plånbok, för miljön, för djuren, vad hindrar er från att ge vardagsvegetarianism ett försök? Det är ju faktiskt så, att om vi, allesammans, åt hälften så mycket kött så vore det som om hälften av oss vore vegetarianer!

.

Men det här med vegetarisk mat, är det inte väldigt svårt, och blir det inte rätt tråkigt att bara äta sallad? Jo, sannolikt vore det hur tråkigt som helst att bara äta sallad, men vegetarisk mat är inte sallad. Sallad är sallad, och mat är mat. Här, och här, och här finns t ex en massa recept och idéer.

Nog vore det värt att testa? Ge det t ex tre månader och se hur det känns?

12 tankar om “Vardagsvegetarian

 1. Mycket intressant. Själv är jag vegetarian och har snart varit det i 10 år. Haft enormt många diskussioner kring att vara vegetarian under åren lopp. Det klassiska bland de flesta köttätare bottnar i ”deras” tro på att det är naturligt. Det påståendet i sig själv finner jag onaturligt, då människan i sig själv har en tendens att skapa sig sin egen ”natur”.
  Min uppfattning är att de flesta individer inte vill tänka på den brutala ”sanning” som djur måste genomlida för att ”vi” ska mätta oss själva. Ur ett historisk kontext går det att finna tendenser att människan inte alltid varit en köttätare, men visst ur köttdiskursen lär flertalet forskare inte dela den teorin. I slutändan landar det hos varje enskild individ, och hur hon/han väljer att se på sin egen moral och vad som är värt eller inte värt att leva med.
  Likväl tyckte jag att det var ett bra råd, att börja avstå från kött i veckodagarna, vem vet, med tiden kanske många inser att man faktiskt mår bättre av att avstå från kött, både fysiskt, psykiskt och i slutändan även själsligt!

  • Precis, det finns ju ingen anledning att bli rabiat, och inte heller att hamna i någon ideologisk diskussion. Trots att man blir mer ifrågasatt som vegetarian än man blir som karnivor, men den trenden kan vända rätt som det är.

 2. Jag har inte ätit kött sen 1990. Men är inte vegetarian då jag äter fisk. Mår bättre av det. Jag anser inte att inte att mina vänner och bekanta är omoraliska för att de äter kött, men tror de skulle må bättre av att äta mer fisk.

   • Precis som ni säger är nog fisk bättre än t ex rött kött (Fisk är fortfarande kött), men håller med Morrica mot bakgrund av hur fiskeskörden påverkar hela balansen i våra världshav. Och med tanke på alla de negativa metaller som flertalet fiskar har fått i sig idag är det nog ingen större hit heller. Det måste ju finnas en bakgrund till varför läkare rekommenderar gravida att inte äta olika fiskvarianter. Sedan har vi ju hela den här Omega 3 myten, att det skulle vara bättre från fiskleverolja osv. Om man nu väljer att tro på det, finns det bättre alternativ. På Astrids och apornas säljer de Omega 3 tabletter som är baserade på de mikroalger som fiskarna själv äter. Alltså baseras dessa tabletter på originalet och behöver inga mellanhänder (mellanfiskar i detta fallet) 🙂

    • Å andra sidan, om man bara äter fisk på helgerna och vegetariskt i veckorna så skär man ju faktiskt ner på sin fiskkonsumtion med nära en femtedel också.

     Mellanfiskar är ett mycket bra ord =) Vi bör vara rädda om våra mellanfiskar, det är så lätt att glömma bort att under havsytan finns ett helt ekosystem som är minst lika illa utsatt som det här på land.

  • Så roligt att höra! Jag ville ju rekommendera mumsiga recept för att locka så många som möjligt att prova, så din blogg var ett självklart val.

 3. Pingback: Vegetarian till vardags « You're no different to me

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s