Nu är det hjul igen

Hjul – praktiska saker. En enorm teknisk revolution en gång i tiden, plötsligt, som genom ett trollslag, blev det möjligt att transportera tunga, otympliga föremål utan att bära dem hela vägen, att överföra kraft från forsande vatten till att stampa vadmal eller mala mjöl, transportera sig själv och valfritt bagage över långa sträckor utan att behöva bära bagaget på ryggen.

Vilken grej!

.

Jag undrar, förresten, hur det kan komma sig att man inte konstruerat en bil som utnyttjar rörelseenergin i de snurrande hjulen för att driva motorn? Är det för svårt för dagens ingengörer? Nå, morgondagens är många gånger smartare så det ordnar sig nog med tiden.

Poängen är ju att hjulet behöver inte vare sig uppfinnas eller kluras ut, det finns redan, färdigt att vidareutvecklas och användas på nya och gamla sätt. Både bildliga och bokstavliga hjul. Det är fritt fram för alla att använda.

Jag gillar den tanken.

10 tankar om “Nu är det hjul igen

  • Gör det? Är det inte snarare så att det för oss som börjar bli gamla ser ut som det rullar på så raskt därför att det börjar från en högre startpunkt?

 1. Först tänkte jag på Adelson&Falk. Sedan på Prius och Toyota. Slutligen på nya skollagen och kapitel 4.

  Adelson& Falk kan jag förstå är kört. Men ingenjörer har redan konstruerat bilar som tar hand om rörelsenergin. Hybridbilar från Toyota med märket Prius är ett bra exempel.

  Och slutligen kommer skolan få en lag där ständiga förbättringar är på modet och ett lagkrav. Där det är ett evighetshjul som skapar energin för förbättringar.

  Så inget är nytt under solen:))

  • Adelson&Falk, den hade jag barmhärteligen glömt =)

   Det gläder mig enormt att höra om Toyota Prius, jag hoppas de fortsätter på den inslagna vägen. Det verkar ju dumt att inte utnyttja den rörelseenergi som utvecklas!

   Och slutligen – ja, visst är det lite förtjusande?

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s