Väder och vind

Jag är usel på det som ibland kallas ”att prata väder och vind”, kallprata. Däremot tycker jag det är intressant att på allvar prata om väder. Att höra någon som kan något om saken berätta varför och hur och hur detta avviker från det normala eller inte alls avviker från det normala fast vi tror det.

Just nu tycks det åska över i princip hela Europa, förutom brittiska öarna. När man tittar på satellitkartor över Europa ser det ut som om något i Sahara skickar ut långa åsktentakler över Europa, tentakler som rör sig och svajar, smeker över Iberiska halvön, undersöker Alperna, breder ut sig över  Frankrike och Tyskland, söker sig fram längs kusten upp över Nederländerna, känner av landet ända bort mot Svarta Havet och sträcker sig efter det avlägsna Skandinavien.

Är det så?

Att det kommer från Sahara och rör sig upp över Europa, menar jag, om än inte fullt så sagoaktigt.

Eller sprider det sig från en central punkt någonstans i Europa efter ett av dessa regelbundna mönster som jag kan för lite om klimatet för att kunna se?

Och hur kommer det sig att vi plötsligt har så väldigt mycket väder här i världen? Det tycks mig som om det liksom är mer numera än det var förr, eller så är det jag som börjar bli gammal.

Jag vet inte, men jag hoppas jag får tillfälle att lära mig rätt som det är.

Under tiden susar svalorna precis utanför fönstret och katten hoppar jämfota av iver vid anblicken medan världen tycks avvakta i väntan på det första mullret.

3 tankar om “Väder och vind

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s