Sommarlovsresor

Sommarlovet närmar sig med stora steg, och många funderar över att resa bort till sol och värme, långa havsstränder och drinkar i skuggan.

DN föreslår Grekland, och jag instämmer. Greklands ekonomi befinner sig, som vi vet, i ett prekärt läge. De är en del av EU, deras ekonomi är ihopflätad med vår på många sätt, trots att vi inte ingår i europrojektet, så att investera semesterkassan i en resa till Grekland kan ge positiva effekter långt efter att solbrännan bleknat bort.

Det kan tyckas cyniskt, men nu är det läge att turista i Grekland – både för grekers och turisters skull.

Ändrade momssatser har gett både högre och lägre priser. Maten har blivit något dyrare men i veckan försvann en skattesats som gör båtresor tio procent billigare. Med vår starka krona är prisläget bra för svenska turister.

Grekland är populärt bland svenska turister. Förra året var det vårt elfte mest besökta land med 424.000 resor.

Varje år besöker cirka 17 miljoner turister Grekland och turismen står för nära en femtedel av landets produktion av varor och tjänster. Hur turismen utvecklas är avgörande för landets ekonomi och för hur landet ska kunna ta sig ur krisen.

skriver Anders Frelin i DN, och det har han rätt i. Jag skulle också vilja lägga till detta med stoltheten, och bemötandet. Greklands ekonomi är i kris, och det har sina orsaker. Det innebär inte att alla greker är lata giriga korrupta människor, tvärtom. Om vi fortsätter att resa dit, ta del av kulturarvet, beundra artefakterna, njuta av stränderna och bemöta grekerna som vi bemött dem när deras ekonomi såg stabil ut bidrar vi också till att de kommer på fötter igen.

Och känner ni absolut inte för Grekland så är Spanien, Portugal och Irland också väldigt trevliga att turista i.

6 tankar om “Sommarlovsresor

  • Inlägget handlar inte om restips vilka som helst. Norge har olja och torsk, och befinner sig dessutom utanför EU. Jag pratar om hur man som enskild person kan passa på att göra en insats för att stabilisera det ekonomiska läget i unionen, samtidigt som man reser på semester.

   Men tack ändå.

  • Och inte heller är det ett inlägg om huruvida Sverige ska vara kvar i EU eller inte, utan inlägget handlar om hur man som enskild person kan passa på att göra en insats för att stabilisera det ekonomiska läget i unionen, samtidigt som man reser på semester.

   Om norrmän också väljer just Grekland som resmål, så mycket bättre.

 1. Diskussionen om svenska kvinnor och våldtäkter gav en bitter eftersmak hos mig. Jag väljer Spanien. Mest för att lägenheten är billig inte för gurkorna.

  • Spanien är ett fantastiskt land, och de behöver sin turism i lika hög grad som de övriga tre gör. Gurkorna var, sägs det, helt oskyldiga i sammanhanget, liksom böngroddarna, men bara ryktet går hårt åt landets ekonomi. Grönsaksodlingarna är betydelsefulla!

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s