Välkommen till höstterminens första dagar!

Vi står inför sommarlovet, skolår summeras, klassrum städas ur och avslutningar repeteras. I denna ljuva sommartid har någon sökt på orden ”tråkig skola” och hamnat här hos mig, och jag blir påmind om ett inlägg jag skrev förra sommaren. Jag vet inte hur det är med er, men för mig innebär läsårsslut att jag börjar planera nästa läsår, och det är viktigt att bli påmind om hur elevernas upplevelse av klassrumsvardagen kan se ut:

Anne-Marie Körling hänvisar till en amerikansk undersökning som visar att 66% av amerikanska high school studenter har tråkigt i skolan åtminstone en gång per dag. 17% är uttråkade varje lektion. Procent säger kanske inte så mycket, men det undersökningen visar är två av tre elever blir uttråkade av skolan på daglig basis, och en av fem varje lektion.

Vi kan slå ifrån oss detta och hävda att det inte är relevant, det är ju för jösse namn en amerikansk undersökning av amerikanska skolor. Då gör vi oss själva och eleverna en otjänst. Istället bör vi fråga oss hur det står till i svenska skolor. Finns det en risk att våra elever också sitter av dagarna halvt i koma av ren leda? Kan det hända att en av anledningarna till att elever stökar och bökar ibland är just denna – de har skittråkigt och måste hitta på något för att inte somna?

Undersökningen ställer den relevanta frågan ‘vad är orsaken till att det är så tråkigt’ också, och svaret är:

the factor the students most frequently cited as the cause of their boredom was that the “material wasn’t interesting,” with “lack of relevance” of the material following not too far behind. Some 35 percent of the bored students, however, indicated that the source of their boredom was a lack of interaction with their teacher.

Materialet man arbetar med är alltså ointressant och upplevs som irrelevant, och fler än var tredje student anger brist på interaktion med läraren som huvudorsaken.

Vi måste våga gå in i den här diskussionen, skriver Anne-Marie, och det har hon helt rätt i. Finns det någon undersökning om huruvida svenska studenter tycker det är roligt eller har tråkigt i skolan? Om vad de tycker, rent subjektivt, hur de upplever sin skolvardag, och varför? Om det inte finns så borde det finnas.

Det är jätteviktigt.

4 tankar om “Välkommen till höstterminens första dagar!

  1. I undersökningar jag var med och gjorde för några år sedan ställde vi relativt öppna frågor till ungdomar från en stor mängd kulturer i världen. Vi frågade om vad som gjorde dem rädd i vardagen och vad som gjorde dem arga. Skillnaden mellan kulturerna var stora. I Sverige gav skolan inte upphov till några känslor av det nämnda slaget alls. I andra länder kändes skolan som ett dagligt hot.
    Kanske är det så att vår skola inte bara är för tråkig utan allt för utslätande och neutral. Den kanske inte uppmuntrar till diskussioner i känsliga ämnen. Vår omhuldade värdegrund sätter nog käppar i hjulet för alltför vågade debatter på skoltid och alltför mycket ifrågasättande.
    Hur vågar man diskutera om konflikten i Mellanöstern och i abortfrågan etc?. Den förlamande och våta trasan kanske lägger sig som en ljuddämpare över lite för upprörda känslor. I debatten kallas ju sådant stress, och ska till varje pris undvikas. Skolan är kanske för tillrättaläggande och politiskt korrekt.

    • Denna undersökning har du refererat till tidigare, och jag frågar nu liksom jag gjorde då när denna undersökning faktiskt gjordes? Det har hänt mycket i världen de senaste åren som påverkar ungdomars attityder till och känslor inför många saker i hög grad, så för att få en uppfattning av hur relevanta resultaten fortfarande är vore det intressant att få en tidsram?

    • Aha. Ett intressant årtionde då det hände väldigt mycket med både samhälle och ekonomi. Det förtydligar mycket av de tendenser du säger dig ha sett i undersökningen.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s