Grejen med Grekland, EU och euron

Greklands ekonomiska situation är prekär, det tror jag alla är medvetna om. Om inte, läs . Riskerna för det Grekiska samhället, för EU och för euron är verkliga. Trots att Sverige har en annan valuta är vi djupt inblandade i den gemensamma EU-ekonomin.

Och jag hör många av ”tyckarna” hävda att Grekland får reda ut det här själv, de har satt sig i knipan och det är inte vårt ansvar att… Jag tror ni hört detsamma.

Jag hävdar motsatsen. Grekland har satt sig i knipan, och de kommer oundvikligen att stå inför en kämpig tid. Men istället för att ta avstånd, sparka ut dem ur EU och vända ryggen till borde vi, och med vi menar jag EU, inte Sverige, ta över ansvaret för den grekiska ekonomin, sortera upp röran, räta upp vacklande grundvalar, ställa ekonomin på rätt köl och stötta, nära och öppet, under en period tills en stabil balans uppnåtts och etablerats.

Ja, det kommer att kosta oss en del, initialt, men det kommer att generera vinster i ett längre perspektiv. Humana vinster, ekonomiska vinster och strukturella vinster.

EU är ett vi, inte Sverige och en massa konstiga de där andra.

2 tankar om “Grejen med Grekland, EU och euron

  1. Förut har jag alltid varit pro EU, jag ansåg att EU var ett av flera steg som kunde bidra till en unifiering av världen. Emellertid har tidens vågor bidragit med en dystare bild. Lobbing, dålig miljöpolitik men framförallt en större dikotomi gentemot icke-europeiska länder.

    Likväl håller jag med Morrica, vi bör hjälpa våra medmänniskor i Grekland och inte ansluta oss till den typiska kortsiktiga ekonomisk-poltiskadiskursen. Vad jag menar med det sistnämnda är att det finns alltför många historiska exempel där företag eller politiker tar beslut baserad på att spara pengar, just nu. Förutom att beslut inte borde antas pga. enbart ekonomiska orsaker utan pga. medmänskliga orsaker, är det min uppfattning att de båda fenomenen inte utesluter varandra. På det stora hela bör det vara logiskt att om vi alla hjälps åt att skapa balans i en region, både ur ett medmänskligt perspektiv som ett ekonomiskt. Om resten av världen började följa en liknande filosofi, då kunde kanske saker och ting verkligen går åt rätt riktning.

    • Strikt krasst ekonomiskt (och vi människor är och förblir oss själv närmast, när solen går ner vill vi veta att just vi har råd och möjlighet att ställa mat på vårt bord i morgon också, att just vi har råd med guldkanten på tillvaron (i vissa fall förgylla tillvaron, men det är en annan diskussion) därför måste vi prata om ekonomin först) förlorar vi på en kortsiktig miljöpolitik, vi förlorad på alla former av dikotomi, inom EU såväl som utåt, särintressebevakande lobbyism kostar mer än det smakar och obalans i någon del av unionen skadar hela unionen, det har du helt rätt i, Jesper. För vår egen skull, för att vi ska ha möjlighet att sätta den eftersträvade guldkanten på tillvaron även i morgon och i övermorgon, behöver vi ett Grekland i balans.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s