Vegetarian till vardags

Tidigare i vår talade vi lite om det här med vad vi äter, och hur det påverkar världen. Minns ni? Vi vet ju, egentligen, allesammans att det här med köttindustrin och att äta stora portioner kött varje dag, det är ohållbart i längden. Vi vill inte alltid erkänna det, kött är ju faktiskt väldigt gott, men vi vet det.

Ni vet den här Ehec-smittan? Den som finns här i Sverige, kanske i livsmedel från Tyskland, kanske någon annanstans. Just det, gurka, groddar eller kanske sallad, den smittan ja. Den kommer från köttindustrin (jag tänker inte gå in närmare i detalj på var, men ungefär i svansregionen på djuret). Många djur på liten yta, slarvig hygien och illa städade djurstallar, mer behövs inte för att vi ska ha en epidemi. Bakterien har hittats i illa tillagade hamburgare, opastöriserad äppelcider, olika slags mejeriprodukter som yoghurt, mjölk och ost, enligt WHO, och så i grönsaker och frukt, som vi redan känner till via media. När det gäller frukt och grönsaker så kan bakterierna ha hamnat där vid gödsling eller vattning, t ex, de överlever månadsvis i såväl gödsel som gödselvatten och i vattenbehållare.

Jaha, men om den nu finns i grönsaker och frukt är det väl ingen bra idé att äta vegetariskt? Jo, och mer än så. Köttindustrin är destruktiv. Det handlar inte om att kossor är söta och har långa ögonfransar (fast det har de, och det är de) eller om att det är synd om grisar i gigantiska grisstallar (fast det är det), utan det handlar om att köttindustrin kostar många gånger mer än den smakar.

Prova, vetja. Det är enklare, och billigare, än man tror. Vegetariskt i veckorna, vad man vill på helgen, vardagsvegetarian.

9 tankar om “Vegetarian till vardags

 1. Bra skrivet, tycker jag, som slutade med kött och fisk 1977 och sedan tog steget till vegan 2000. Besök gärna min hemsida och läs vad jag tycker om djur och ta gärna del av mina recept och måltidsförslag som är vegetariska eller veganska beroende på om man använder sig av mejeriprodukter eller de veganska alternativen.

  • Så fräckt av WordPress att fånga din kommentar i spamfiltret!

   Tusen tack för recepten, det är ju faktiskt inte särskilt supersvårt eller superkrångligt att avstå från kött några dagar i veckan, men jisses vilken skillnad det skulle göra för världen om många vågade prova.

   • Om du hittar på egna kreativa varianter så kom gärna med kommentarer. Ett bra recept är till för att delas. Du talar för övrigt mycket klokt om vegetarianismen-ett par dagar i veckan gör stor skillnad..

    • Tack! Jag försöker att inte bli alltför moraliserande och tänker att det är bättre att människor ändrar sig lite än inte alls.

 2. Nej. Den nuvarande ehec-smittan kommer inte alls från kor. Det är en mänsklig ehec-variant som knappast ens beskrivs som ecolibakterie. Den här smittan har alltså ingenting med djurhållning att göra.

 3. Pingback: Isande Rosling « You're no different to me

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s