Lärarutbildning i höst?

Söktrycketlärarubildningarna är i år svagare än tidigare, och flera utbildningar ställs in i brist på sökanden.

En rad universitet och högskolor har tappat mellan 30 och 50 procent i antal sökande jämfört med i fjol, visar en sammanställning Högskoleverket gjort för TT. Som en konsekvens ställs flera planerade utbildningar in i höst. Andra utbildningar har inte ens gått att söka, då lärosätena valt att lägga dem på is till 2012. Orsaken till det är att lärosätena först i juni fick examensrätt för dem.

Vilka konsekvenser detta får för svensk skola på lång sikt är svårt att sia om. För lärosätena får det konsekvenser direkt, varje student genererar pengar och varken lärareutbildare, forskare eller lokaler är gratis. Jag har hört viskas i vinden om specialsydda kortkurser för ämneslärare, kanske blir det ett alternativ, vi får se. Från politiskt håll var det låga intresset för lärarutbildningarna väntat:

Den politiska intentionen med ny lärarutbildning var att öka dess attraktionskraft. Hittills syns ingen sådan effekt men enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP) var det väntat med tanke på att ett antal högskolor hängt på gärdsgården vad gäller examensrätt.
-Det är en engångsföreteelse. Men det svaga intresset för naturvetenskap är ett problem vi haft i många år. Under hösten kommer vi att presentera en strategi för naturvetenskap, matematik och teknik där även lärarutbildningarna fångas in, säger Björklund.

Vi har pratat tidigare om det här med dimensioneringen på lärarutbildningen, utan att egentligen komma fram till mer än att det är ett bekymmer om fokus hamnar på att fylla platserna istället för på innehållet. Jo, vi kom fram till en hel del annat också i den diskussionen, i och för sig, men inte så mycket som hade med frågan om dimensionering att göra. Om jag förstår saken rätt så har vi nu hamnat i ett läge där å ena sidan en del utbildningar inte alls kommer att bli av på grund av för få sökanden, och å andra sidan en del sökanden faktiskt inte kommer att komma in på lärarutbildningen på grund av att just den utbildning de sökt inte blir av. Om de kommer att erbjudas plats på andra utbildningar, eller om det öppnas möjligheter för den att ansöka till de utbildningar som faktiskt blir av får vi se.

Det blir intressant att se hur situationen utvecklas.

7 tankar om “Lärarutbildning i höst?

  • Spännande är det onekligen, vi kan spekulera, undra och hoppas men vad som egentligen döljer sig bakom vägkröken har vi ingen aning om. Det enda vi vet är att det finns ingen annan väg att gå, och försöker vi stanna här kommer det, vad det nu är, att komma till oss.

 1. Ja, det är ju inte utbildningen som ska vara intressant utan yrket. Viktigt också att det finns jobb när man är klar. Lärarbanan har varit osäker i många år och den är det fortfarande och därför vet jag inte hur vettigt det är att söka in på lärarutbildningarna. Att gå arbetslös med fem års ackumulerade studieskulder är ingen sinekur precis.

  • Det är ett perspektiv som gärna försvinner i debatten kring lärarutbildningen, i synnerhet när argumentet ‘men hur ska vi då fylla alla platser’ lyfts fram. För utbildningsanstalterna är detta ett mycket viktigt perspektiv, men för många studenter är utbildningen, oavsett vilken utbildning det innebär, bara en transitsträcka på vägen till yrket. Det är yrket som lockar, inte utbildningen som sådan.

 2. Det dröjer ett tag innan vi ser det spännande resultatet. Kommer kommunerna gräva fram ett gäng okunniga och sänka skolan ytterligare eller kommer de att hitta sätt att locka till sig och använda behöriga lärare bättre. Stat och kommun med så olika inställning.

   • Det är knappast en konspirationsteori, jag tror inte ens att det är en alternativillusion. Ifall huvudman har en situation med risk för färre behöriga och duktiga lärare är det då inte bara de två valen som huvudmannen har med eventuellt några blandade alternativ.

    Färre vuxna per elev – inte så realistiskt.
    Importera lärare, specialsatsningar och mindre undervisningstid – borde väl ha marginella effekter.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s